Під час зустрічі з головою Кіровоградської ОДА Андрієм Назаренком.

Ішлося про це і під час нещодавньої панельної дискусії «Друковані ЗМІ: з ким ми конкуруємо і хто наш опонент», яка відбулася в Кропивницькому в рамках фестивалю-ярмарку «Книговир-2020», і до якої долучилися керівники та представники трьох десятків друкованих ЗМІ області (міських, районних та обласних газет).

Крім різних проблем, які турбують сьогодні газетярів, а це — і недолугість законопроекту «Про медіа», який, м’яко кажучи, не витримує жодної критики, адже не містить норм про підтримку журналістів, зате диктує повальний контроль медіа Національною Радою з питань телебачення і радіомовлення. Їй надається право без суду, без будь-яких інших органів та підстав припиняти діяльність будь-яких ЗМІ фактично на власний розсуд (за неправильно надруковане слово в газеті — тисячні штрафи, припинення виходу газети, транслювання телерадіопрограм і т. п.), контролювати інтернет-видання. І незавершеність процесу реформування, передбаченого Законом «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ», який так і не отримав логічного завершення — десь у районки відібрали приміщення, десь не передали дрібне майно і майже скрізь не виконують інший Закон «Про висвітлення діяльності органів державної влади...». Забули вже і про обіцяну державну підтримку на період реформування.

Перебуваючи в обласному центрі, а такого масового представництва друкованих медіа Кропивницький не бачив давно, газетярі обговорили і співпрацю з «Укрпоштою», яка постійно збільшує тарифи на передплату, але не покращує якість послуг, закриває поштові відділення в сільській місцевості, вигадує всілякі інші проблеми, що негативно впливають на існування друкованих ЗМІ. Зокрема, друковані ЗМІ області з насторогою очікують проведення так званого пілотного проекту «Укрпошти» щодо переходу на пересувні відділення, який не зовсім успішно пройшов у Чернігівській області. Адже охопити понад 1000 населених пунктів Кіровоградщини з її протяжністю з півночі на південь майже 150 км, зі сходу на захід — понад 300 км, та відстанню від обласного центру до найвіддаленіших районів — до 230 км пересувними поштовими відділеннями нереально. Не сприяє цьому і поганий стан переважної більшості доріг, у тім числі — державного значення.

Особливо газетярів лякає осінньо-зимовий період, коли переважна більшість населених пунктів у сільській місцевості залишаються недоступними навіть для автобусного сполучення. Який автопарк повинна мати обласна дирекція «Укрпошти», щоб забезпечити вчасну доставку (а нині вона дуже далека від належної, бо п’яти-, трьох-, дворазові випуски газет доставляються передплатникам лише раз на тиждень) газет та журналів?! І скільки часу кожне пересувне відділення зможе виділити для окремого населеного пункту, щоб забезпечити поштовими послугами все його населення (людей похилого віку, пенсіонерів), наприклад, під час осінніх злив чи зимових морозів за відсутності приміщень? А вони мають юридичне право отримати послуги, принаймні — з доставки газет, належної якості, адже здійснили передплату (тобто оплатили ці послуги наперед).

Добиває місцеві видання й адміністративно-територіальна реформа (укрупнили райони — а куди подітися районним і міським газетам? ОТГ з ними практично не хочуть співпрацювати, незаконно видаючи всупереч закону власні газети, називаючи їх бюлетенями, і тому подібне).

Ці питання в більшій чи меншій мірі журналісти порушували і під час ініційованої обласною організацією НСЖУ зустрічі керівників друкованих ЗМІ з головою ОДА Андрієм Назаренком за участі голови НСЖУ Сергія Томіленка.

Петро МЕЛЬНИК, заслужений журналіст України, голова Кіровоградської обласної організації НСЖУ.

Фото Віталія МОСКАЛИКА.