Першовідкривач і дослідник Сандармоху, де без суду і слідства енкаведисти розстріляли у 1937—1938 рр. майже 10 тисяч «ворогів народу», російський історик, голова Карельського «Меморіалу» Юрій Дмітрієв (на знімку) може провести наступні 13,5 року в колонії.

Його однодумці називають справу проти дослідника, котрий в дев’яностих і нульових роках знайшов місця масових страт сталінським режимом «зайвих» людей не лише в Сандармосі, а й у Красному Бору, на Соловецьких островах, поблизу 8-го шлюзу Біломорканалу, політичною, а вирок — розстрільним. Працюючи в полях та в архівах, голова «Меморіалу» встановив майже 18 тисяч імен замордованих у Карелії та депортованих українців, а загалом 64 тис. жертв НКВС. Він домігся того, аби щороку 5 серпня, в день початку Великого терору, в урочищі Сандармох проводився день жалоби, написав кілька книг про це місце масових розстрілів. Незадовго до свого арешту, у 2016 році, правозахисник оприлюднив в Інтернеті дані працівників органів безпеки СРСР часів Великого терору. Юрій Дмітрієв мав мужність публічно говорити про злочини чекістів та про війну РФ з Україною. Останні десять років він працював над книгою про 126 тисяч спецпереселенців, серед яких чимало наших земляків з Київщини, Полтавщини, Поділля, які примусово будували соціалізм в Карелії.

З того 2016 року в РФ вустами деяких істориків почали говорити про те, що в Сандармосі лежать не жертви НКВС, а радянські військовополонені, які утримувалися у фінських таборах. З цим не погоджувався дослідник та його однодумець директор Мєдвєжьерського краєзнавчого музею Сергій Колтирін. Після критичних заяв щодо нового трактування історії Сандармоху і відбілювання катів, які страчували невинних людей, його звинуватили у педофілії і посадили за ґрати на тривалий термін. Сергій Колтирін помер у тюрмі навесні цього року.

64-річного Юрія Дмітрієва російська влада звинувачує у виготовленні дитячої порнографії та зберіганні зброї. «Меморіал» назвав кримінальні справи проти правозахисника «помстою системи».

У квітні 2018 р. суд виправдав історика, але за два місяці Верховний суд Карелії скасував це рішення. У липні міський суд Петрозаводська виніс вирок — три з половиною роки колонії у справі про насильницькі дії сексуального характеру щодо прийомної доньки. З урахуванням часу, проведеного у слідчому ізоляторі, Юрій Дмітрієв мав вийти на волю у листопаді. 29 вересня Верховний суд Карелії збільшив термін ув’язнення до 13,5 року.

Сам історик ніколи не визнавав звинувачень, вважав справу сфабрикованою і політичною вмотивованою. Після вироку він сказав: «Видно, я дуже комусь на хвіст наступив».

На захист Дмітрієва виступили лауреат Пульцерівської премії Енн Епплбаум, лауреати Нобелівської премії Світлана Алексієвич та Джонатан Літтелл, більше ста правозахисників, істориків, письменників РФ та громадські організації в Україні.

Фото автора.