Документ погоджено мерами Парижа, Амстердама, Брюсселя, Женеви, Маямі, Сан-Франциско, Вашингтона, Банкока, Мельбурна, Делі й інших мегаполісів.

За словами в. о. міського голови Дніпра Едуарда Підлубного, декларація накладає серйозні зобов’язання.

«Міська рада Дніпра зможе тісніше співпрацювати зі світовими організаціями в цьому напрямі й координувати свою діяльність. Причому зобов’язання з розв’язання проблеми отримує як місто, так і міжнародний донор», — зазначає чиновник.

Директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич вважає, що Дніпро щодо цієї проблематики вже досягло значних успіхів: «Підписання декларації — це більше політичне рішення. Тепер це питання перебуває на особистому контролі міського голови. Питання поки що не в грошовій підтримці, а більше в ґрунтовному науковому аналізі».

Довідково

Паризька декларація — це зобов’язання очільників міст щодо посилення заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції в містах шляхом досягнення цільових показників 90—90—90 до 2020 року, завдяки яким 90% людей, які живуть із ВІЛ, знатимуть про свій ВІЛ-позитивний статус, 90%, тих, хто знає про свій ВІЛ-позитивний статус, отримуватимуть антиретровірусне лікування, і 90% людей, які отримують лікування, матимуть вірусне навантаження, яке не визначається. Відповідні показники 95—95—95 має бути досягнуто до 2030 року.

Як зазначає директор департаменту охорони здоров’я населення міськради Андрій Бабський, Паризька декларація також містить зобов’язання щодо особливої уваги до найвразливіших верств населення, мобілізації ресурсів, забезпечення безперервного каскаду медичних і соціальних послуг населенню, посилення системи громадського здоров’я та використання цих підходів для позитивних соціальних змін.

«Приєднання до таких великих міст — це вже досягнення. Будуть позитивні зрушення. Хоча в Дніпрі на цей напрям і виділяються кошти, але, безумовно, допомога міжнародних організацій — запорука успіху. Дніпро, підписавши декларацію, робитиме відповідні кроки щодо зобов’язань, і в нас вийде не гірше, ніж у інших міст. І мета 95—95—95 буде досягнута набагато раніше 2030 року», — упевнений він.

Цифра

У Дніпрі зареєстровано 6497 інфікованих, з них 2556 з діагнозом СНІД.

Завідувачка міського центру СНІДу Олена Ліснича вважає, що на показники 95—95—95 Дніпро могло вийти й самостійно. Для цього є достатня кількість експрес-тестів. Однак після підписання декларації їх буде ще більше. І це дасть змогу проводити ширшу діагностику населення.

«Виходитимемо на той рівень, коли кожен зможе пройти тест. Так зможемо виявляти, ставити на облік і відразу призначати лікування хворим», — підкреслює вона.

До слова

Звернутися щодо діагностики СНІДу можна за адресою: вулиця Канатна, 17 або до свого сімейного лікаря. Тестування та терапія безплатні.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.