Напередодні чергового засідання переговорників відзначився своїми особистими висловлюваннями тоді ще перший заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін. У вівторок його запросили на Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування через низку скандальних заяв про амністію, особливий статус Донбасу, про можливість проведення виборів на окупованій території. Відповідаючи на запитання народних депутатів, Фокін заявив: «Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому жодного підтвердження, що там триває війна між Росією й Україною, поки що я не бачу». За його словами, на сході України проти ЗСУ воюють бойовики й найманці з 30 країн.

За результатами засідання профільного парламентського комітету низка депутатів звернулися до Президента України з рекомендацією «засудити висловлювання» і звільнити першого заступника голови нашої делегації в ТКГ Вітольда Фокіна.

Про те, що Фокін повинен піти із ТКГ, заявив і очільник ОП Андрій Єрмак. А в повідомленні, опублікованому на сайті Офісу Президента, йшлося про «неприємне здивування», викликане виступом Фокіна, й про те, що його особиста позиція не збігається з офіційною.

У середу Фокіна вивели зі складу нашої делегації.

І засідання у форматі переговорів «Україна — ОБСЄ — Росія» відбувалося вже без нього. Але не менш сенсаційно.

Згідно з повідомленнями прес-служби ОП, глава української делегації Леонід Кравчук закликав представника РФ Бориса Гризлова не блокувати переговори й зосередитися на питаннях, у вирішенні яких зацікавлені громадяни України. Він підкреслив, що сторони повинні «працювати над реалізацією рішень очільників країн «нормандського формату», які були досягнуті під час Паризького саміту».

«Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна — незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови», — заявив Кравчук.

Це була реакція на вимоги РФ провести вибори на окупованих територіях 25 жовтня. Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада прийняла постанову, згідно з якою місцеві вибори відбудуться в Україні скрізь, крім окупованого Росією Криму й непідконтрольних українському уряду районів Донецької й Луганської областей. У відповідь на це в рамках ТКГ російська сторона погрожувала заблокувати обмін полоненими, розмінування й роботу «нормандського формату»...

Після звільнення Фокіна розглядалися різні кандидатури, які можуть зайняти його місце в ТКГ. Можливо, у нашої делегації в ТКГ з’явиться офіційний спікер. На цю посаду, судячи з інформації з різних джерел, претендує Маркіян Лубківський. Зі свого боку заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила про своє входження до складу депутатської групи «Шлях додому».