Зростаючого внутрішнього попиту, зумовленого передсвятковими виплатами й активізацією торгівлі, виявиться недостатньо для інфляції продовольчих товарів до показника, який вище  1,5 відсотка порівняно із груднем 2013 року. Споживчі ціни на непродовольчі товари засвідчать навіть слабшу динаміку. Отже, помітного посилення інфляційного фону не відбудеться, оскільки на заваді стануть: стабільність гривні, високий врожай, обмежена купівельна спроможність споживачів.

Бензин високооктановий середня вартість літра А-95 (тут і надалі йтиметься лише про середні ціни) зросте на 20 копійок, дизпального — на 5—10 копійок.

Зростання попиту на нафту на світових ринках, зумовлене активізацією американської економіки, спричинить подорожчання нафтопродуктів на європейському ринку, а це створить передумови для зростання цін на українському. Але, як на мене, реальний вплив європейських цін у січні виявиться мінімальним через низький рівень споживання нафтопродуктів і часовий чинник, який треба враховувати.

Борошно кілограм вищого сорту подорожчає на 10 копійок, першого сорту — залишиться в цінах грудня 2013 року.

Про економічні передумови цінових змін на борошно (за нинішньої пропозиції ) можна говорити хіба що після подорожчання зернових на світових ринках, що, як на мене, може статися не раніше березня наступного року. Але, попри зростання переробки зернових за останні два-три місяці, я не виключаю наявність спекулятивного подорожчання найбільш якісного продукту.

Хліб залишиться у цінах грудня.

Серед багатьох економічних чинників, які підтримують стабільність вартості хліба в роздрібній мережі, є неабиякий політичний — пекарі випікатимуть, а торговельна мережа продаватиме хлібобулочні вироби в передвиборний період, тож контроль за процесом буде круглий рік.

Крупи додадуть у цінах 1—2 відсотки.

На мій погляд, результат зумовить природне бажання сільгоспвиробників покращити прибутковість, яку серйозно похитнула примхлива осінь, і зміни в структурі споживання зимового періоду.

Овочі, фрукти — традиційний борщовий набір подорожчає на 5—7 відсотків, фрукти — на 8—10.

Зростання виявиться інерційним, оскільки воно триває уже доволі тривалий час. Вартість борщового набору проти січня цього року зросте щонайменше удвічі-тричі. Подорожчання фруктів зумовлять здебільшого надходження продукції по імпорту.

Молоко, молокопродуктизалишаться у цінах грудня.

Але в грудні молоко та молокопродукти подорожчають на тлі загального передноворічного тренду.

Мясо ціни на свинину, яловичину та курятину збережуть доволі високий рівень грудня.

Його зумовила передноворічна активізація споживчого попиту.

Оліязалишиться у цінах грудня.

Допускаю незначне подорожчання в окремих регіонах, але тільки зі спекулятивних міркувань. Спекулюючи на очікуванні високих врожаїв та низьких світових цін на соняшникову олію, олієекстракційні заводи в серпні—жовтні безпрецедентно знизили закупівельні ціни на сировину — до 2750—6050 гривень за тонну. За всього того, як на мене, навіть за умов зниження світових цін, галузь зберегла б свої конкурентні позиції на зовнішньому ринку і уникнула б колосальних втрат від нереалізованої продукції, якби закупівельні ціни були вищі.

Цукор подорожчання кілограма солодких кристалів на 1—2 гривні.

Недопосів цукрових буряків, за яким стоїть недовиробництво солодкого продукту, є базовим чинником подорожчання цукру вже в грудні цього року.

Алкоголь подорожчання на 8—10 відсотків.

Міцні спиртні напої (і тютюнові вироби) почнуть дорожчати ще до набрання чинності підвищеними акцизами.

Ліки подорожчання на 2—5 відсотків.

Статистика гострих респіраторних та інших захворювань, потужні імпортні надходження медичних препаратів на фармринок дадуть адекватний результат.

Комунальні послуги — залишаться у цінах грудня.

Нацкомісія з регулювання електроенергетики лишатиме тарифи на газ і тепло для населення недоторканними принаймні в першому кварталі, підкреслюючи користь від домовленостей з російським «Газпромом», хоча імпортні ціни на газ до комунальних тарифів не мають жодного відношення.

Транспортні послуги подорожчання на 8 відсотків.

Попит на нафтопродукти знизить зимовий період. Однак перегляд транспортних тарифів передбачатимуть місцеві бюджети.

Туристичні послуги подорожчання на 8—10 відсотків.

Туристичний сезон-2013 виявиться не дуже вдалий — проти 2012-го, з комерційного погляду. А початок гірськолижного сезону в Україні та на європейських курортах обіцяє дороге задоволення.

Готівковий курс 8,21 гривні за долар США, безготівковий — 8,19 гривні за долар США.

Девальваційні очікування на початку року нівелює продаж росіянам українських євробондів.

Нацбанк має достатньо інструментів для утримання стабільності курсу в першому кварталі наступного року, і не тільки в січні. Поза тим я вважаю, що наступного року девальвації гривні проти долара США більш як на 6 відсотків не уникнути.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Асоціація «Клуб аграрного бізнесу» виступила з несподіваною заявою, з якою важко не погодитися. На думку експертів, теперішні реалії АПК різко контрастують зі сприйняттям їх органами державної влади. «Люди, які не працюють у бізнесі, — каже президент УКАБ Алекс Лііссітса, — переважно орієнтуються на інформацію про результати роботи сільгосппідприємств торік, тоді як зниження цін на зерно та олійні унеможливлює прибуткову роботу сільгосппідприємств в подальшому. Як наслідок, наголошує експерт, кількість виставлених на продаж господарств уже зросла щонайменше вдвічі проти літа».

 

Негода змила рентабельність у рослинництві, а дефіцит кредитних ресурсів і потреби повертати старі борги на тлі стабільно дорогих дизпального, міндобрив і засобів захисту рослин підняли собівартість зернових у період низьких цін на зерно та олійні. Експорт у тоннах зростає швидше за виручку. Отже, за фактом маємо падіння рентабельності пшениці, не кажучи вже про ячмінь і кукурудзу. Як при цьому уникнути дефіциту коштів на посівну? Аграрний фонд уже переглянув умови виплати авансових платежів під зерно-2014 у період весняно-польових робіт з тим, щоб підтримати сільгоспвиробників обіговими коштами, але вочевидь цього замало.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Нацбанк поінформував, що пріоритетом його політики є збереження купівельної спроможності гривні шляхом підтримки в середньостроковій перспективі (3—5 років) низьких, стабільних темпів інфляції. Це, якоюсь мірою, пояснює метаморфозу з прогнозним показником інфляції на 2014 рік, який в останній момент знизили вдвічі в проекті держбюджету. Однак цілком очевидно, що уряд прагне вищої інфляційної динаміки, ніж спостерігалася цього року, і яка здатна прискорити внутрішнє споживання, а відтак покращити сальдо зовнішньоторговельного балансу. Досягненню таких планів можуть завадити, по-перше, стабільність світових цін на продовольство; по-друге,  високий врожай зернових 2012—2013 маркетингового року; по-третє, дивовижний розмір державного боргу.