Відновне правосуддя допомогло 15-річній мешканці Донецької області не отримати "клеймо" злочинниці та засвоїти цінний життєвий урок: кожна дія, навіть неусвідомлена, несе за собою тягар відповідальності. Але перш ніж здобути свій шанс на виправлення, кожен юний правопорушник має багато чого переосмислити, насамперед -- пройти дуже непростий шлях до примирення з учорашнім потерпілим...

Гонитва за хибними "авторитетами" приводить у пастку

Світлана живе з бабусею у прифронтовому містечку на Донеччині. З батьками дівчинка майже не спілкується - мати постійно працює, а з батьком зовсім не підтримує зв'язок. Увесь свій вільний час Світлана проводить із друзями, які старші за неї. З ними вона почувається дорослішою та захищеною.

"Одна з найпоширеніших форм самоствердження у підлітків є наслідування дорослим. Вони, зазвичай, шукають авторитету серед друзів старшого віку. Батькам та родичам у цьому віці вони довіряють менше. Наслідування може проявлятись по-різному: як у позитивному, так і в негативному сенсі. Наприклад, через перейняття шкідливих звичок або особливостей поведінки свого "авторитету", -- пояснює психолог ГО "Проліска", який бере участь у пілотному проекті з відновного правосуддя.

Одного дня Світлана гуляла вуличками міста у компанії своїх старших подруг. Одна з дівчат запропонувала зайти до її знайомого, який живе неподалік. Однак господаря вдома не було. Подруга сказала, що знайомий залишив для неї деякі речі, які вона хоче забрати. Світлана з іншою дівчиною залишилася чекати.

Подруга повернулася з музичним обладнанням та електроінструментом і попросила дівчат допомоги нести важкі сумки. Світлана навіть не здогадувалась, що стала співучасницею злочину, адже довіряла старшим подругам.

Через деякий час до дівчини завітала поліція. Світлана щиро здивувалася, адже не розуміла, що вона скоїла.

З'ясувалось, що вона стала співучасницею кримінального правопорушення - крадіжки чужого майна групою осіб. Такий злочин карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Шанс на повернення до нормального життя

У випадку зі Світланою все склалося вдало: оскільки раніше дівчина до кримінальної відповідальності не притягалась, вона отримала шанс виправити помилку за допомогою пілотного проекту "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". Ця програма, що її впроваджують Міністерство юстиції України, Офіс Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги, застосовується за чотирьох умов. Перша - наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга -- якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Третя -- визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення. Четверта -- і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Під час медіації Світлана помирилася з потерпілим, сторони порозумілись. Оскільки викрадене майно було повернуто, домовились, що дівчина пофарбує ворота як "компенсацію" за заподіяну моральну шкоду потерпілому.

А ще Світлана відвідувала психолога. На зустрічах з ним вона навчилася усвідомлювати наслідки своїх дій, розбиратися в людях, приймати рідних такими, як вони є.

Історія Світлани закінчилась добре: дівчина успішно пройшла програму та була звільнена від кримінальної відповідальності.

Фахівці зазначають: за правопорушеннями, скоєними неповнолітніми, криються різні причини. Нерідко до конфлікту із законом підлітки вдаються під негативним впливом найближчого оточення - сім'ї, однокласників, приятелів. Подекуди компанія однолітків вимагає від дитини довести свою приналежність до неї, вчинивши якусь протизаконну дію: щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Йдучи на такий необачний крок, юний правопорушник може не замислюватися, що випадкова легковажність здатна зіпсувати все його подальше життя.

Утім, якщо з дитиною трапилася біда й вона опинилася на лаві підсудних, закон надає правопорушнику шанс на повернення до нормального життя. Шлях примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, а відтак і відновлення соціальних зв'язків з суспільством, - у цьому полягає суть відновного правосуддя.

Долання викликів - непроста робота

Донеччина стала у 2019 році одним із шести регіонів, де було започатковано пілотний проект "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". Цього року проект поширено на всю Україну.

Загалом у Донецькій області укладено 25 медіаційних угод між неповнолітніми та потерпілими про застосування програми відновлення.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко зазначив: "За результатами розгляду справ, судами винесено 25 ухвал про звільнення учасників пілотного проекту від кримінальної відповідальності на підставі статті 48 Кримінального кодексу України. Це означає, що 25 дітей "не випали" з соціуму та повернулись до звичного життя".

Втім, не так-то й просто буває дійти порозуміння між правопорушником (навіть з огляду на його юний вік) і потерпілою стороною. Загалом за час дії проекту в шести регіонах України 439 неповнолітніх були поінформовані про можливість їхньої участі у програмі відновлення. Але лише у 116 справах з цього числа сторони -- неповнолітній та потерпілий -- погодилися взяти участь у програмі. З одного боку, на дітей "тиснуть" батьки та їхнє оточення, бракує інформації щодо можливостей відновного правосуддя. З іншого боку, потерпілі не завжди згодні зробити крок назустріч дитині, яка зробила величезну помилку у своєму житті. Тому зі 116 випадків, коли неповнолітній та потерпіла сторона погодились взяти участь у програмі відновлення, лише 99 справ закінчились підписанням медіаційної угоди.

Керівники регіональних центрів з надання БВПД, які залучені до реалізації пілотного проекту відновного правосуддя, зазначають, що впродовж реалізації проекту їм часто доводилося стикатися з труднощами та долати певні виклики.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко, зокрема, зазначає: "Найбільший виклик, що зустрічається у повсякденній практиці, пов'язаний із несприйняттям такої моделі, як відновне правосуддя. Всім завжди важко змінювати свої сталі підходи, легше просто покарати, ніж розібратись у ситуації і дати можливість відповісти за свої вчинки, але не шляхом відбування покарання, а справами. Вибачення не відміняє правосуддя, проте допомагає стати на шлях до відновлення первинного стану речей".

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин підтверджує, що реалізація пілотного проекту дала змогу визначити і перспективи, і проблемні сторони. "Найважливішим досягненням реалізації пілотного етапу проекту є популяризація самої ідеї відновного правосуддя, - каже він. -- Ця робота дозволила ознайомити широке коло дотичних до сфери дитячого правосуддя фахівців із засадами раннього виведення неповнолітніх з кримінального процесу. Водночас суспільство в цілому не надто готове сприймати ідею відновного правосуддя, тому рухатися доводиться маленькими кроками, "залучаючи у спільники" небайдужих з правоохоронців, суддів, адвокатів, громадських активістів".

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка назвав низку проблемних питань на шляху відновного правосуддя: "Виклики, що постали на початковому етапі роботи, - це і відсутність на той час нормативної регламентації основних понять та процедур. Це також відсутність бажання потерпілого брати участь у програмі, оскільки бували випадки, коли потерпілі вважали свою участь та участь неповнолітніх у пілотному проекті як формальність. Проте по закінченню програми заходів для ресоціалізації неповнолітнього це твердження ставало хибним. Накладала певні складнощі й відсутність достатнього часу для проходження програми заходів для ресоціалізації неповнолітнього, бо, як відомо, строк досудового розслідування триває два місяці з моменту повідомлення про підозру. За цей період правоохоронні органи повинні прийняти рішення щодо закінчення досудового розслідування та звернення до суду з обвинувальним актом або клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності".

При всіх складнощах, що постають у роботі, беззаперечним є головне: відновне правосуддя - це новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину".

Важливим є й те, що програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які припустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Ілюстрація Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги.