На знімку: Наталія Парфіненко демонструє одну із вже відкритих для земляків свердловин.

Останнім часом рівень води в колодязях селян через посушливий клімат різко упав, криниці пересохли.

З цією проблемою добре знайомі й керівники районних органів влади: голова райради Михайло Левковець та райдержадміністрації Сергій Кириченко. Не раз це питання порушували й депутати райради Сергій Недашківський та Богдан Лісовський, у такий спосіб звертаючи увагу на численні звернення своїх виборців із Морозівської та Головківської громад.

Реагуючи на цю ситуацію, деякі керівники громад, котрі мають кошти та можливості, вже спрямували певні ресурси для влаштування на своїх територіях свердловин, з яких люди можуть брати воду для власних потреб. З мертвої точки це питання зрушило, скажімо, у Діброві, Будо-Вороб’ях, Головках, Луках.

Дуже багато часу й зусиль цій проблемі присвятила й один із наймолодших у когорті керівників громад краю — малинівський сільський голова Наталія Парфіненко. Під час зустрічі вона, зокрема, розповіла таке:

— На території нашої громади нині проживають 1400 жителів, — сказала Наталія Юріївна. — До складу сільради входять чотири села: Лумля, Різня, Юрівка та Малинівка. Я детально вивчала проблему забезпечення людей питною водою у складі делегації сільських голів під час поїздки на початку цього року до Овруча. Після повернення додому загорілася цією темою. Для початку зініціювала й провела моніторинг із забезпечення всіх жителів сільради питною водою. Результати, чесно кажучи, виявились справді невтішними. Так, наприклад, із досліджених 113 домогосподарств у Малинівці картина така: оцінка «добре» (свердловини + колодязі з достатньою кількістю води) — 75 відсотків; «задовільно» (вистачає води на потреби господарства, але потрібно економити) — 19 відсотків; «критично» (суха криниця) — 6 відсотків.

Із досліджених 74 домогосподарств села Юрівки 78 відсотків оцінили забезпечення водою на «добре», 17 — на «критично», 5 — на «задовільно».

Під час спілкування з мешканцями 44 домогосподарств села Різні з’ясувалось, що 53 відсотки поставили оцінку «добре», 34 — «критично», 13 — «задовільно».

У 48 домогосподарствах Лумлі «добре» відповіли 44 відсотки, «задовільно» — 25, «критично» — 31.

Ці невеселі цифри й змусили братися до справи. На сесії сільради прийняли програму «Питна вода», під час якої вже встановили чотири свердловини з питною водою в Різні, Малинівці та Юрівці. На ці цілі вже освоїли майже 70 тисяч гривень коштів громади, а в Різні допоміг встановити свердловину отець Ілля із Нових Вороб’їв та керівництво «Городок», виділивши декілька тисяч гривень.

— Нині на досягнутому зупинятися не збираємось, — констатувала Наталія Парфіненко. — У найближчих планах — встановлення свердловини в Лумлі, а також, завдяки клопотанню голови ГО «Українсько-чеське культурно-освітнє товариство «Малинівське» Євгенії Поліщук, ще одну свердловину облаштують у Малинівці за кошти посольства Чехії в Україні.

Слід зазначити, що на останній сесії Малинської райради, котра відбулася 18 вересня, депутати одноголосно підтримали й затвердили районну програму «Питна вода», під час якої буде проведено детальний аналіз та інспекцію діючих на теренах району колишніх свердловин і колодязів, їхнього реального стану та можливостей подальшої експлуатації. Також надаватиметься й фінансова допомога тим сільрадам, котрі не матимуть достатньо коштів для встановлення на своїх територіях громадських бюветів.

Фото автора.