В їх числі — важливі державні установи, які начебто повинні подавати приклад іншим. Вони й подають — але не той, якого від них чекають люди.

Про це свідчать результати перевірок представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області.

Зазначимо, що Конвенція про права людей з інвалідністю визначає необхідність забезпечення особам з інвалідністю доступності фізичного, соціального, економічного й культурного оточення, охорони здоров’я та освіти, а також інформації й зв’язку, що може сприяти створенню для них можливості повною мірою користуватися всіма правами людини й основними свободами. Але, схоже, в Головного управління Пенсійного фонду України в області свої правила і своє ставлення до відвідувачів.

Готують в альпіністи?

«Будинок зовсім не пристосований до прийому осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Відсутній доступний заїзд до будинку. Вхід не обладнаний пандусом або іншим пристроєм, що забезпечує підйом осіб з інвалідністю на рівень входу в будинок. Доступність громадян з інвалідністю та інших маломобільних груп населення може бути забезпечена, якщо входити/заїжджати збоку будинку, але жодних вказівних позначок або доступної інформації на фасаді будинку не розміщено», — розповіли перевіряльники.

Вони зазначають, що в будинку є ліфт, але ширина відкритого прорізу така вузька, що унеможливлює використання його за призначенням. Внутрішні пропорції ліфта повинні становити 1,40 м на 1,60 м, що дає змогу людині в інвалідному візку робити повний оборот або одночасно перебувати в ліфті двом людям в інвалідних кріслах. Оптимальна ширина повного розкриття дверей ліфта повинна бути не менш як 0,90 м.

«Також не передбачений похилий сходовий підйомник. Але за «кнопкою виклику» персоналу на вході до приміщення на першому поверсі фахівець управління має можливість провести прийом громадян з інвалідністю без транспортування людини на робочі поверхи будинку», — додають перевіряльники.

Під час перевірки представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини запевнили, що нині для створення доступу в будинок громадян з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з центрального входу орендодавець бере участь у соціально-творчому проекті «Шлях до єднання поколінь». І це неначебто дасть змогу вирішити питання створення пандуса за нормами.

Міська влада займається дискримінацією

Згідно з частиною другою статті 6 Закону України «Про принципи запобігання й протидії дискримінації в Україні» форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного і приватного права, а також фізичних осіб забороняються. Однак про це навряд чи чули у Вознесенівській райадміністрації Запорізької міської ради.

«Установлено такі порушення прав осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Так, районна адміністрація розміщена в чотириповерховому будинку, який зовсім не пристосований до прийому осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. У будинку відсутній ліфт і не передбачений похилий сходовий підйомник, але на першому поверсі виділена окрема кімната для прийому громадян з інвалідністю», — зафіксували перевіряльники.

Вони переконалися, що доступності будинку для маломобільних груп населення так і не створено. Майданчик перед входами до будинку, а також пандус не захищені від атмосферних опадів. Але згідно з нормами вхідний майданчик повинен мати навіс і водовідведення. Матеріал, який використовується для покриття пандуса, повинен бути твердий, але не слизький. Контрастна за кольором текстурна маркувальна смуга з мінімальною шириною 0,60 м повинна розміщуватися на початку й у кінці пандуса для того, щоб сповіщати людей з порушеннями зору про розташування пандуса.

«Зовнішній пандус Вознесенівської РА вимощений гладкою плиткою, яка за негоди стає слизькою й особливо травмонебезпечною. Відсутні сходи на вході до будинку (приміщення) і всередині із твердою поверхнею, а також попереджувальні тактильні смуги за шириною проходу (плити з конусоподібними опуклостями) або контрастне колірне маркування», — зазначається у висновках перевірки.

Також відсутні тактильні таблички, виконані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, які дублюють текстову інформацію збільшеного шрифту, контрастного до тла кольору, і візуальна інформація для орієнтування в просторі й послугах осіб з порушенням слуху і мови без додаткового спілкування. Відсутня добре освітлена інформація на стендах усередині приміщення — вона, до речі, повинна бути написана великим шрифтом, контрастним до тла кольору.

«Найближчий санвузол розташований на другому поверсі. Він ділиться на чоловічий і жіночий, але поручні біля унітаза відсутні. А дістатися на поверх на інвалідному візку неможливо», — додають перевіряльники.

За результатами моніторингу будуть складені звіт з наданням відповідних рекомендацій з усунення виявлених недоліків та акти реагування.

ДОВІДКОВО

Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області є центральним офісом і вже майже 30 років орендує три поверхи (5—7-й) у будинку за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 158-б. На п’ятому поверсі здійснюється прийом громадян з питань пенсійного забезпечення військовослужбовців і деяких інших категорій громадян.

Запорізька область.

Фото Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.