20 грудня «Голос України» розповів про ентузіаста музейної справи, невтомного краєзнавця, заслуженого працівника культури України, почесного громадянина Волині Григорія Гуртового. 26 грудня, в день народження дослідника минувшини нашого краю, на будинку Торчинського народного історичного музею, засновником і беззмінним директором якого він був, відкрили меморіальну дошку.

Ця знакова для Торчина подія відбулася в рамках Перших Волинських обласних краєзнавчих читань, присвячених пам’яті Григорія Гуртового. А відзначення 90-річчя розпочалося з покладання квітів до могили краєзнавця та його дружини Ганни на місцевому кладовищі. Вшанувати ентузіаста музейної справи в селище прибули його колеги і учні з Житомирщини, Рівненщини, багатьох міст і сіл Волині.

Доповідачі відзначали неоціненний внесок Григорія Гуртового у вивчення минувшини не лише Волині, а й України загалом. Громадянським подвигом, справою життя став створений ним 1957 року Торчинський народний історичний музей, в якому зберігаються понад 15 тисяч експонатів. Сьогодні цей культосвітній заклад носить ім’я Григорія Гуртового.

Цікаво, що Григорій Олександрович майже все життя працював вчителем історії і малювання Торчинської середньої школи, а музеєм впродовж багатьох десятиліть завідував на громадських засадах. Багатьом сотням юних волинян він прищепив любов до рідного краю. Серед його вихованців є кандидати і доктори наук, багато талановитих вчителів, інженерів, робітників, хліборобів. Григорій Гуртовий —автор багатьох краєзнавчих книг. Серед них «Волинь — край козацький», «Торчин — передзвін віків», «Євреї містечка Торчин»...

Завершилися ювілейні заходи екскурсією залами музею, яку провів його теперішній директор Олександр Мельник. По матеріалах читань випущено науковий збірник.

Волинська область.

На знімку: директор Торчинського народного історичного музею Олександр Мельник (молодший) і голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко відкривають меморіальну дошку Григорію Гуртовому.

Фото автора.