Наприкінці вересня ми на-друкували лист читача про те, що «...на ділянці між вулицею Львівською та проспектом Перемоги, 105, в Києві якісь, як думали тутешні жителі, благодійники влаштували зелений куточок, а сьогодні — ні доріжок, ні ошатної огорожі, ні столітніх дубів, які спиляли і вивезли у невідомому напрямку...» («Голос України» 25.09 2020, № 177 (7434).

«...Не пожаліли навіть будівлю колишньої школи села Святошин, що стояла тут, напевно, з позаминулого століття, — зруйнували! А вона, можливо, є історичною пам’яткою. На місці скверу — паркан. На огородженій території порядкують якісь люди у спецодязі. Поряд — райдержадміністрація. Ніхто нічого не бачить, не чує, не знає...», — бідкався читач у своєму листі.

Ми листа надрукували, а щоб він не залишився поза увагою влади, публікацію відправили електронною поштою на реагування до КМДА, на що отримали таку відповідь:

«...Ваш запит зареєстровано в Управлінні інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації... та направлено до: Управління екології та природних ресурсів... Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва... Святошинської РДА... для подальшого опрацювання у межах компетенції...».

От як добре, подумали ми і сіли чекати на відповіді, але не засиділися, оскільки відповіді не забарилися.

Перший озвався Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва, який, звісно, «...у межах повноважень, розглянув... запит на отримання публічної інформації...».

Далі кілька абзаців про очевидні і зрозумілі речі, а саме: про межі повноважень, в яких діє департамент.

Нарешті, у п’ятому, здається, чи шостому абзаці хоч щось по суті питання, мовляв, у Реєстрі будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва міститься інформація щодо видачі замовникові будівництва, ТОВ «Акма-Крим», дозволу на виконання будівельних робіт: «Будівництво готельно-житлового комплексу з об’єктами громадського призначення та підземним паркінгом...».

Хоч якась ясність. Не самозванці, отже, а «Акма-Крим»!

Не стала відмовчуватися і Святошинська райдержадміністрація столиці і повідомила, що «...на цій... ділянці ТОВ «Трест КМБ-3» на замовлення ТОВ «Акма-Крим» проводяться будівельні роботи, відповідно до контрольної картки № 20080066-СВ, виданої Департаментом міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), на тимчасове порушення та відновлення благоустрою у зв’язку з встановленням тимчасової огорожі. Термін дії контрольної картки до 28.08.2022...».

Так і хочеться запитати: дуби і будівлю школи вони теж відновлять? Але то таке... Шкода, що Управління екології та природних ресурсів так і не надало поки що жодної відповіді. Є надія, що його працівники забарилися через те, що, мабуть, з’ясовують, хто, на яких підставах і за яким правом знищив і вивіз невідомо куди столітні дуби, зруйнував, можливо, історичну пам’ятку — будівлю школи. Адже саме про це йшлося у листі читача.

І дивно, що якось сором’язливо міські й районні чиновники оминають питання про те, як це вдається деяким приватним компаніям набувати чи то у власність, чи то в довготермінову оренду, привабливі ділянки столичної землі під будівництво...