У жалобній церемонії на площі Свободи взяли участь Президент України Володимир Зеленський, голова ОП Андрій Єрмак і інші високопосадовці. Указом Президента України медаллю «За військову службу Україні» посмертно нагороджено 26 військовослужбовців, які перебували на борту Ан-26, і одного, який дивом вижив, — курсанта В’ячеслава Золочевського.

Раніше на місці авіакатастрофи Ан-26 встановили тимчасовий пам’ятник — з ініціативи Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба й офіцерів військової частини в Чугуєві. 3 жовтня, на дев’ятий день після трагедії, біля пам’ятника відбулася панахида за загиблими.

Напередодні віце-прем’єр-міністр України Олег Уруський, який очолив урядову комісію з розслідування причин катастрофи, заявив, що «на технічну несправність наклався й людський чинник». За його словами, є багато питань до організації польотів і дій екіпажу.

Слідство розглядає такі версії катастрофи літака: технічна несправність, помилка екіпажу, помилка керівництва польотами, неналежна підготовка літака й теракт.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер звернув увагу слідства на нібито затримку дозволу на посадку Ан-26. За його словами, пілот нібито отримав відповідь на прохання про посадку тільки через хвилину.

Командування Повітряних сил ЗСУ минулого тижня оприлюднило схему повітряного руху на військовому аеродромі за кілька хвилин до катастрофи літака.

«Триває розслідування жахливої авіакатастрофи. Треба встановити істину, винних і всі деталі трагедії. Закликаємо не піддаватися на маніпуляції й користуватися даним з достовірних джерел», — ідеться в повідомленні Командування Повітряних сил ЗСУ на сторінці у Фейсбуці.

Фото: kharkivoda.gov.ua