Голова ОДА Олексій Петров (праворуч) і директор ДП «Прозорро. Продажі» Олексій Соболєв після підписання документа.

Це — тристоронній меморандум щодо продажу необробленої деревини.

Як розповів заступник очільника облдержадміністрації Віталій Цвігун, Закарпаття уже зараз є одним із лідерів продажу необробленої деревини через «ProZorro. Продажі». На область припадає майже 10% усіх продажів. Кожен п’ятий лот у цій системі — закарпатський. Отже, мета — збільшити кількість та ціну продажів, зробити процес купівлі-продажу ще більш прозорим і повністю відійти від прямих договорів, щоб усе відбувалося через електронну торговельну систему (ЕТС). Серед основних цілей цього пілотного проекту — можливість фільтрації споживачів сировини.

— З лютого діє пілотний проект з продажу окремих партій необробленої деревини через «ProZorro. Продажі». Система довела свою ефективність, а тому лісгоспи області мають збільшити обсяги продажів необробленої деревини в ЕТС. А значить, зростуть надходження до місцевого бюджету, що позитивно впливає на добробут жителів регіону. Крім того, ринок стає прозорим, доступним та конкурентним, — зазначив Олексій Петров під час підписання документа.

До речі, за даними аналітичного модуля «ProZorro. Продажі», два лісгоспи Закарпаття — Рахівське лісодослідне господарство і Брустурянське лісомисливське господарство — входять до п’ятірки лідерів продажів у ЕТС за обсягом доходу з показниками 12,3 млн грн та 8,2 млн грн відповідно.

«Електронні аукціони вже принесли державі понад 29,5 млрд грн доходів у бюджети різних рівнів. Ми раді, що дедалі більше ринків в Україні стають прозорими та доступними. От і ринок необробленої деревини став таким, а Закарпаття — першим із регіонів, який вирішив повністю перейти на продаж деревини через електронні торги», — прокоментував підписання документа директор ДП «ProZorro. Продажі» Олексій Соболєв.

Також про повний перехід на електронні продажі необробленої деревини говорили на онлайн-нараді, участь у якій взяв заступник голови Закарпатської ОДА Віталій Цвігун, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, операційна директорка ДП «ProZorro. Продажі» Дарина Марчак.

Ужгород.

Фото надано прес-службою ОДА.