Якщо у дитини є смартфон та доступ до мережі Інтернет, то цього вже цілком достатньо, щоб вона стала об’єктом знущань, зазначають експерти. Дані досліджень знайомлять нас із невтішною статистикою: кожен п’ятий підліток визнавав себе жертвою онлайн-знущань.

Команда DOCUDAYS UA дослідила сучасний стан проблеми віртуальних знущань в Україні

Сьогодні світова пандемія істотно збільшила зацікавлення цифровим простором у юних юзерів. Саме цей факт спонукав дослідників до прискорення рішень із забезпечення прав дитини в Інтернеті.

Дослідження містить інформацію для дітей стосовно того, як вони повинні убезпечити себе та до кого можуть звернутися по допомогу. Також автори закцентували увагу на відповідальному батьківстві. Дані опитувань свідчать, що лише 25% дорослих використовують інструменти фільтрації контенту для своїх дітей. Йдеться й про поради батькам стосовно запобігання та подолання кібербулінгу.

Представниця Уповноваженої Верховної Ради України з питань дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина впевнена, що підхід уряду до протидії кібербулінгу має виходити з його унеможливлення. Спікери наголосили на необхідності впровадження міжнародних стандартів і змін у сфері державної політики. Найперше — визначити та зафіксувати поняття «кібербулінг» на законодавчому рівні.