Учора під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося засідання Ради регіонів, на якому було підбито попередні підсумки року, що минає.
Рік іспитів
«Цього року, наче в дзеркалі, відбилися всі проблеми і виклики, що накопичилися в економіці останніми роками. І в зовнішній політиці, в соціальній сфері вони стали більш гострими в умовах глобальної економічної кризи», — сказав Президент. На його думку, 2013 рік був одним із найважчих за роки незалежності, «роком іспитів».
Водночас глава держави зауважив, що головне завдання влади — недопущення потрясінь, об’єднання навколо подальших реформ та модернізації країни. «Наше головне завдання, я маю на увазі завдання влади, — не допустити потрясінь. Загальнонаціональний діалог повинен іти, і це приноситиме тільки користь, а потрясіння — вони відобразяться, передусім, на найуразливіших верствах населення. Це люди старшого покоління, це пенсіонери, це діти. Нам треба шукати з вами те, що нас об’єднуватиме у державі, всіх», — сказав він. Таким об’єднавчим фактором, на переконання В. Януковича, може стати бажання пришвидшити зміни. «Ця енергія змін, за великим рахунком, — це енергія подальших реформ, подальшої модернізації країни», — зауважив керманич.
На його переконання, одними із ключових проблем є порушення прав і свобод громадян та корупція. Через це, зазначив глава держави, частина громадян вимагає від влади швидких і навіть радикальних змін, інша частина розраховує на більш послідовний еволюційний шлях.
Водночас глава держави зауважив, що будь-які прояви сепаратизму та правового нігілізму з боку деяких регіональних рад є неприпустимими. «Замість спрямування зусиль на підвищення темпів регіонального розвитку, дехто з місцевих керівників, передусім це стосується регіональних рад західних регіонів, обрав шлях політиканства. Маю на увазі останні популістські заклики і рішення. Фактично, це рішення правового нігілізму», — сказав Президент. Крім того, він додав: «Ми ніколи не допустимо ні правового нігілізму, ні сепаратизму. Це неприпустимо. Ми будемо наводити порядок, а винні нестимуть відповідальність згідно із законами України».
Пауза — це не зупинка.
Це переосмислення і подальший рух
Президент України Віктор Янукович наголосив також на необхідності співпраці уряду та Верховної Ради щодо підготовки Угоди між Україною та Європейським Союзом, яка б відповідала національним інтересам. «Ми продовжуємо діалог із Європейським Союзом стосовно подальших шляхів реальної ефективної співпраці. Підкреслюю — реальної та ефективної. Пауза — це не зупинка. Це переосмислення і подальший рух. Чекаю від уряду і парламентаріїв тісної взаємодії в ході ведення переговорного процесу щодо підготовки Угоди, яка була б вигідна Україні та відповідала б її національним інтересам», — наголосив глава держави.
На його переконання, ті чиновники, які під час роботи над Угодою не узгодили її положення з об’єднаннями товаровиробників, а також не провели «відповідну дискусію і не досягли рівня порозуміння», повинні понести відповідальність за це.
Глава держави також зазначив, що довіряв оцінкам і позиціям, які отримував від уряду. За його словами, він, як і всі громадяни, зіткнувся з «розгубленістю і неготовністю урядовців завершити процес».
«Невпевненість призвела до того, що ми вимушені були приймати жорсткі та різкі кроки. Безумовно, я повинен був у такій ситуації взяти на себе відповідальність за рішення і у Вільнюсі, і в Москві. І як Президент прийняв головний удар дорікань та критики за ці рішення», — сказав Віктор Янукович.
Соціальні програми та виплати мають бути виконані до кінця року
Водночас, торкаючись теми бюджету, В. Янукович наголосив, що всі соціальні програми та виплати повинні бути виконані до кінця поточного року. «Ви знаєте, як важко ми закінчили цей бюджетний рік. Тому моя вимога в ці останні дні — все, що залежить від бюджету і бюджетних програм 2013 року, ми мусимо з вами виконати цього року. Це наш обов’язок», — наголосив глава держави.
Окрему увагу він звернув на проблему соціальних виплат у Києві. «Люди, які заблокували прийняття цього рішення, хай несуть цю відповідальність перед своєю совістю, якщо вона у них є. І перед людьми, які очікують грошей», — зазначив керманич. Він звернувся до Прем’єр-міністра з проханням у найближчі дні вирішити це питання, щоб не пізніше 30 грудня гроші були на рахунках підприємств і люди мали можливість їх отримати. Персональну відповідальність за виконання цього доручення глава держави поклав на в. о. голови КМДА Анатолія Голубченка та секретаря Київради Галину Герегу.
Крім того, Президент закликав Кабінет Міністрів найближчими днями прийняти відповідні рішення щодо послідовного скорочення ціни на газ для споживачів. «Щоб наші виробники, наші споживачі з першого січня це відчули», — сказав він. Водночас В. Янукович зауважив, що добре розуміє, що у сховищах знаходиться газ за старими цінами. «Його не можна тримати там, його треба поступово використовувати, змішувати вже з новою ціною. Але ця робота повинна бути завершена, відповідні розрахунки і прозорість цього питання повинні бути забезпечені», — додав керманич.
До кінця року глава держави також вимагає розв’язати проблему заборгованості у заробітних платах. «На часі остаточна ліквідація заборгованості із виплати заробітної плати, погашення заборгованості за єдиним соціальним внеском. Поточний стан справ у цій сфері категорично не може задовольнити. Адже третина боргу економічно активних суб’єктів припадає на підконтрольні органам влади державні й комунальні підприємства», — сказав В. Янукович. За його словами, уряд відповідальний за вирішення питання із затримками Державним казначейством платежів за страховими виплатами із фондів соціального страхування.
Президент також підтримав прийняття Стратегії сприяння розвитку соціальної відповідальності бізнесу та Плану першочергових заходів з її реалізації. «Соціальна відповідальність бізнесу може та повинна стати рушійною силою соціальних інновацій, створення робочих місць, підвищення довіри громадян до влади», — підкреслив він.
Наступний рік, за його словами, має стати роком подальших якісних змін у рівні доходів і матеріальному забезпеченні громадян, особливо найуразливіших верств населення — пенсіонерів, багатодітних родин, дітей-сиріт.
Домовленості з РФ — це можливість продовжити модернізацію економіки
Торкаючись теми домовленостей з Російською Федерацією, глава держави також зауважив, що завдяки цим домовленостям відкриються шляхи до створення «тисячі нових робочих місць», забезпечення підприємств новими контрактами та «можливостями інноваційного оновлення».
Президент пояснив «форсування» переговорного процесу з РФ суттєвим ускладненням двосторонніх торговельно-економічних відносин. «Цей період не можна рахувати місяцями. Він розпочався кілька років тому, а в останні місяці він дуже загострився. Тому ми вимушені були форсувати переговорний процес з Росією». На переконання Президента, лише завдяки розумінню, політичній волі та зустрічним крокам російського керівництва Україна отримала пакет украй необхідних угод. «Ми йшли до цих умов, фактично, чотири роки, долаючи так звану спадщину контракту Тимошенко 2009 року», — підкреслив керманич.
За словами В. Януковича, досягнуті домовленості з РФ щодо нової, поміркованої ціни на газ і кредит у 15 млрд. доларів США на цьому етапі не тільки убезпечують фінансову систему України та економіку від можливих потрясінь, «а, що дуже важливо, закладають для нас і наших товаровиробників умови початку нового етапу економічного зростання».
На думку Президента, ці домовленості дають змогу планувати, передусім, стабільний розвиток промисловості, її модернізацію, підвищення конкурентоспроможності українських товарів, створення нових робочих місць.
Боротьба з корупцією
Одним із пріоритетів діяльності влади наступного року, за словами Президента, має стати боротьба з корупцією. «У наступному році нам треба дуже серйозно підійти до питань корупції. Одне слово, оголосити їй рішучу війну», — наголосив Президент. У цьому контексті глава держави акцентував увагу на необхідності створення «гарячої лінії» для людей, для підприємців. «І там, хто попадеться під ці ножиці, я їм не заздрю», — зазначив В. Янукович.
Президент підкреслив, що стосовно всіх виявлених корупціонерів у правоохоронних чи контролюючих органах буде вжито рішучих заходів згідно із законодавством.
«Я буду звертатись до людей, до суспільства, до бізнесу, щоб інформували нас по «гарячих лініях». 2014 рік буде особливим роком, де ми робитимемо рішучі кроки з подолання корупції», — додав глава держави, зауваживши, що чув багато нарікань на корупціонерів від людей як у регіонах, так і в Києві.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ДО РЕЧІ
Президент Віктор Янукович сподівається, що державний бюджет на 2014 рік буде ухвалено 16 січня 2014 року. Глава держави вважає неприпустимим входження країни у новий рік без головного фінансового документа.
ЦИТАТА
Президент Віктор Янукович:
«Не можу погодитись із тими опозиційними політичними силами, які намагаються використати цю ситуацію задля переділу влади у власних інтересах. Окремі політичні лідери відверто спекулюють настроями, бажаннями наших співгромадян, намагаючись спрямовувати цю енергію на радикальні дії. Це неприпустимо. Ми цього не допустимо. Будемо жити за Конституцією і згідно із законами України».
Учасники засідання Ради регіонів.
На передньому плані — Президент України Віктор Янукович та Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.