Понад чверть усього населення України перебуває за межею бідності. Прожитковий мінімум становить майже 75 доларів на одну людину в місяць. Мінімальна заробітна плата — 176 доларів.

«Попри збільшення рівня оплати праці, в Україні спостерігається таке явище, як бідність працюючих. За оцінками експертів, кожному третьому працюючому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості», — заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час Соціального форуму Ради ООН з прав людини.

За її словами, рівень бідності серед пенсіонерів залишається високим. 80% українських пенсіонерів отримують виплати нижчі або на рівні межі монетарної бідності.

«Бідність є принизливим явищем для окремої людини, вона страшна для суспільства взагалі, оскільки стимулює трудову міграцію, прискорює негативні демографічні процеси, за якими ми й так у п’ятірці відсталих країн Європи, втрату людського потенціалу... Урядові структури дають розрахунки прожиткового мінімуму на рівні 5 тис. грн, а закон про бюджет-2020 затвердив його у розмірі трохи більше двох тисяч. Це є неприпустимим, цинічним ставленням до людей. Не маніпуляції з цифрами, а працююча економіка, сучасні робочі місця, ефективна індустріальна політика — ось що є надійним рецептом від бідності», — наголошує президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах.

Тим часом на вітчизняному ринку праці спостерігається критична ситуація через зростання безробіття, що продовжується, незважаючи на певну позитивну динаміку до покращення.

Фахівці акцентують увагу на тому, що нині не варто без крайньої потреби міняти роботу, оскільки на кожну вакансію претендує велика кількість охочих. Конкуренція за робочі місця залишається високою. Зростає безробіття і через економічну кризу, викликану пандемією коронавірусу.

Так, Держслужба зайнятості України опублікувала дані, згідно з якими з початку року на облік для пошуку роботи стали 1,7 мільйона українських громадян, з яких майже мільйон чоловік безробітні. Ситуація погіршується.

«Трапився навіть випадок, коли на одну досить вузькоспеціалізовану вакансію, надійшло 700 резюме. В середньому ж на одне місце, в залежності від сфери діяльності, припадає від восьми до десяти осіб...», — кажуть експерти і додають, що для повного відновлення докарантинних показників ринку праці пройде не менше року, можливо, навіть двох. Тим, хто шукає роботу, вони рекомендують не боятися приймати нові виклики і намагатися адаптуватися до труднощів.

Від підприємців більше не вимагатимуть книги відгуків та пропозицій.

Офіційно набув чинності наказ Мінекономіки, який скасовує обов’язковість ведення книги відгуків та пропозицій. Це стало черговим кроком в напрямку дерегуляції, цифровізації бізнес-процесів та зменшення застарілих норм.

Нагадуємо, що в березні минулого року уряд скасував обов’язкове ведення книги відгуків та пропозицій. Проте вимоги та згадки про книгу скарг залишалися в низці нормативних документів, зокрема, наказах Мінекономіки. Тепер цей застарілий та неефективний інструмент захисту прав споживачів остаточно скасовано.

Підсумовував Віктор БОНДАР.