Україна не ставить перед собою завдання з перегляду положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом — для нашої країни важливі умови її імплементації. На цьому під час телемосту «Українська промисловість: реалії та перспективи» з представниками промислових підприємств Харківської, Запорізької, Сумської та Кіровоградської областей наголосив прем’єр Микола Азаров.

«Ми не ставимо перед собою завдання перегляду угоди. Однак умови її реалізації, імплементації можуть лягти в основу наших переговорів», — сказав він. Також глава уряду ще раз наголосив, що українська влада була змушена піти на призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС та створення зони вільної торгівлі, оскільки це дасть змогу в процесі подальших переговорів мінімізувати ризики для вітчизняних підприємств після підписання угоди.

«Наша продукція повинна бути конкурентоспроможною на європейському ринку. Саме по собі усунення ввізних мит нічого не дасть, якщо наша продукція не матиме попиту, якщо вона не відповідатиме технічним параметрам, якщо вона за ціною не конкуруватиме з продукцією європейських країн. Тому наше завдання — модернізація основних фондів, впровадження новітніх технологій — це завдання нашої конкурентоспроможності», — заявив М. Азаров. Він також повідомив, що доручив віце-прем’єру Юрію Бойку координувати цю роботу та підготувати для уряду пропозиції, на основі яких можна було б розпочати роботу з експертами Єврокомісії. При цьому прем’єр підкреслив важливість тристоронніх переговорів України, Росії та ЄС на цю тему.

Оскільки в телемості брали участь керівники великих підприємств, зокрема, ВАТ «Турбоатом», АТ «Мотор Січ», ПАТ «Сумихімпром», ПАТ «ЗАЗ», Запорізького металургійного комбінату «Запоріжсталь», то під час спілкування з прем’єром обговорювалося питання створення стимулів для модернізації і підвищення якості вітчизняної продукції. Глава уряду зазначив, що подолання негативних тенденцій у промисловому виробництві, які спостерігалися впродовж 2013 року, неможливе без відродження та подальшої інтенсифікації співробітництва з Російською Федерацією та залучення додаткових кредитних коштів на прийнятних для України умовах. За словами М. Азарова, для більшості підприємств, представники яких взяли участь у телемості, це об’єктивна необхідність, адже від 40 до 90 відсотків їхнього експорту орієнтовано на ринки країн СНД. А обмеження українського експорту з боку Росії обумовило від’ємне сальдо в 7 мільярдів доларів у двосторонній торгівлі за дев’ять місяців 2013 року. При цьому загалом впродовж цього року товарообіг з Росією впав на 20 відсотків, а з країнами—членами СНД та країнами—членами ЄС — на 10 відсотків.

На думку прем’єра, ситуація зміниться після нещодавніх україно-російських домовленостей. «Нарешті успішно для України було вирішено питання ціни на газ. Також за наполяганням української сторони голови держав досягли домовленостей щодо забезпечення повноцінного функціонування зони вільної торгівлі між країнами СНД, що відкриває нам дуже великі можливості для реалізації всіх наших планів», — підкреслив глава уряду.

 

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко.

Фото з сайту «Урядовий портал».