Чи голосувати за проект Держбюджету на 2014 рік фракція КПУ у Верховній Раді вирішить після того, як до нього буде внесено всі поправки і зміни. Про це заявив народний депутат Спірідон Кілінкаров.

За його словами, якщо країна житиме в січні по 1/12 бюджету 2013 року, пенсіонери втратять по 84 грн. надбавки до пенсії, яку могли б нарахувати у разі своєчасного прийняття бюджету країни.

«Але навіть поганий бюджет кращий, ніж його відсутність. Його потрібно ухвалювати. Поки що складно сказати, яким він буде, тому що фракції внесли свої пропозиції, але поки що не зрозуміло, чи їх врахують», — зазначив парламентарій.

Водночас його колега по фракції Ольга Борита упевнена: підпиши Україна Угоду про асоціацію, їй довелося б прийняти такий же антисоціальний бюджет, як ті, що нині ухвалюють в Європі. Як приклад політик навела події в Польщі. «У головному фінансовому документі Польщі заморожено зарплати бюджетників і підвищено акцизи на алкоголь і тютюн. Причина — м’яко кажучи, хибке фінансове становище країни, чий бюджетний дефіцит зріс на 50 відсотків», — зазначила парламентарій.

«Так влаштовано Євросоюз — групка великих західноєвропейських країн живе за рахунок менших, слабкіших, молодших членів, — продовжила Ольга Борита. — І коли в Європі сталася криза, постраждали від неї передусім маленькі країни, з яких викачують гроші для утримання Британії, Франції, Німеччини...».

Водночас О. Борита підкреслила: завдяки останнім московським угодам в України з’явився перший за багато років реальний шанс зробити бюджет більш соціальним. «І комуністи всіма силами сприятимуть цьому. Однак важливо, щоб і влада не залишалася байдужою до інтересів українців і продовжувала йти курсом зміцнення відносин з Росією», — резюмувала парламентарій.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Спірідон Кілінкаров: «Взагалі багато років ми ухвалюємо головний фінансовий документ між «погано» і «дуже погано». Коштів не вистачає, розподіляються вони нелогічно. КПУ внесла пропозиції з фінансування соціальних виплат ветеранам ВВВ, чорнобильцям, афганцям, пенсіонерам — тим категоріям, які у нас постійно обділяють».

 

Вл. інф.