Депутати Тернопільської міської ради у зверненні до Генерального прокурора України Віктора Пшонки вимагають припинити перевірки органами прокуратури міської ради, її підрозділів і кримінальне переслідування активістів Євромайдану.

Проте у прокуратурі області заявляють: це не що інше, як політичний піар, спроба ухилитися від відповідальності за протиправну діяльність. Прес-служба відомства офіційно повідомляє: «Жодних кримінальних проваджень стосовно так званих активістів Євромайдану у прокуратурі немає». Крім того, тут нагадують, що Президент України вже підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та покарання у зв’язку з подіями, що мали місце під час проведення мирних зібрань».

Водночас прес-служба підтвердила, що стосовно деяких чиновників міськради розпочато кримінальне провадження за ст. 365 КК України (перевищення службових повноважень) та ст. 364 (зловживання службовим становищем). Службовим особам інкримінують вчинення злочинів у земельній сфері, розтрату майна та розкрадання бюджетних коштів. Всі провадження розпочато за наявності достатніх підстав та відповідно до чинного КПК України. Кожен підозрюваний місцевий чиновник, як і звичайний громадянин, має законне право обстоювати свою позицію у суді, наголошують у відомстві.

До речі, низка громадських організацій вже понад рік скликають прес-конференції, влаштовують пікети з приводу того, що депутати міської ради (більшість тут мають представники ВО «Свобода») наліво і направо роздають міську землю під забудову, в тому числі у парках, скверах, дворах, на дитячих майданчиках. Громадські слухання з приводу зонування території обласного центру міська влада влаштувала формально, причому тоді, коли у Тернополі було оголошено загальноміський страйк і люди на місцевому Євромайдані переймалися політикою. Щоправда, громадські активісти зірвали ці слухання, їх довелося перенести.

Тернопільська міська рада за час Євромайдану тричі збиралася на сесійні засідання і приймала політичні рішення. До слова, розпорядження міського голови Сергія Надала про вивішування на будівлях державної і комунальної власності поряд з Державним прапором України прапора Євросоюзу днями скасував окружний адміністративний суд. Сергій Надал заявив, що міська рада оскаржуватиме це рішення.

Тернопільська область.