Сьогодні — день тиші. Нарешті українці перепочинуть від партійної реклами та агітації за кандидатів, проте цей час варто використати, щоб остаточно визначитись із партією та кандидатом, яких підтримаєте завтра. Це насамперед варто зробити, щоб провести на дільниці якомога менше часу, адже не забуваймо про епідеміологічну ситуацію і безпечне голосування. Тож, ідучи на дільницю, обов’язково одягніть маску, візьміть антисептик (за бажанням), особисту ручку, а дітей краще залишіть удома. І, звісно, не забудьте документ, що посвідчує особу: паспорт (книжечка, ID-картка) або тимчасове посвідчення громадянина України.

Ці вибори надзвичайно важливі, і не лише через нову систему виборів — пропорційну з відкритими списками, а й тому, що фактично завершать процес децентралізації, принаймні на рівні областей та громад, і місцеві органи влади отримають нові повноваження. І, звісно ж, це значно підвищило градус кампанії — у хід пішли і нові технології, і добре «забуті» старі.

З початку виборчого процесу органи Нацполіції зареєстрували понад шість тисяч заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом. За результатами їхнього розгляду складено 1436 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень та розпочато 475 кримінальних проваджень. Частина таких повідомлень надходить і до ЦВК. До речі, за порушення виборчого законодавства передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. До того ж вона настає для обох сторін.

Важливо

Основні правила поведінки на виборчій дільниці: виборець перебуває наодинці у кабінці для голосування (виняток — голосування виборця з інвалідністю); бюлетень заповнює самостійно. Здійснювати фото або відеофіксацію свого волевиявлення — заборонено. Якщо у вас і є бажання зробити фото на згадку, то можете зробити це на території дільниці, але зі складеним бюлетенем, щоб не було видно результатів голосування. Так само заборонено передавати свій бюлетень іншим особам або брати бюлетені для голосування замість друга чи родича та виносити бюлетені за межі дільниці.

І якщо сама кампанія на фінішній прямій, то у день голосування необхідно бути готовим до будь-яких «сюрпризів», переконана член ЦВК Ірина Єфремова. «Адже, на жаль, порушення виборчого законодавства можуть відбутися як з боку виборців, так і з боку недобросовісних членів виборчих комісій. Вони гіпотетично, але можуть спробувати своїми діями або бездіяльністю внести деструктив у роботу ДВК», — припустила вона, додавши, що члени ДВК повинні пам’ятати про передбачену кримінальну відповідальність за перешкоджання реалізації виборчих прав громадян.

Нагадаємо

У ніч з 24 на 25 жовтня Україна переходить на зимовий час. Стрілки годинника буде переведено на одну годину назад.

Серйозним випробуванням для всіх виборчих комісій стане й підрахунок голосів, переконані в ЦВК і просять членів комісій дотримуватися чіткого алгоритму дій, щоб підрахунок було проведено правильно та без ускладнень. Усі важливі навчальні матеріали для членів комісій зібрано тут: https://bit. ly/2INShVP навчальний посібник для ТВК; https://bit. ly/31tGvXd навчальний посібник для ДВК.

Крім того, ЦВК радить дільничним виборчим комісіям під час організації голосування виборців за місцем перебування спочатку відвідувати тих, хто не здатен пересуватися самостійно з причин, не пов’язаних із самоізоляцією, і лише потім — виборців, які перебувають на самоізоляції.

І якщо ЦВК зробила все від неї залежне, щоб ці перегони відбулись демократично та відкрито, це, до речі, відзначають більшість експертів у галузі виборчого права, то наш обов’язок — усвідомлено та відповідально зробити свій вибір завтра.

Адже нам із цим жити, принаймні, наступні п’ять років!

Дослівно

Голова ЦВК Олег Діденко:

«Для того, щоб вибори були чесними, недостатньо лише їх належної організації з боку виборчих комісій. Надзвичайно важливим є оперативне та ефективне реагування на виявлені порушення виборчого законодавства, що є сферою компетенції правоохоронних органів і, в першу чергу, — Національної поліції України. І саме злагоджена робота всієї системи компетентних державних органів, активність офіційних спостерігачів та громадян, повідомлення про порушення виборчого законодавства, особливо ті, що містять ознаки злочинів та оперативне реагування на такі порушення, невідкладне припинення протиправних дій є важливою запорукою проведення демократичних виборів».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).