Прес-служба Державної податкової служби (ДПС) з посиланням на заяву голови відомства Олексія Любченка повідомила, що сьогодні в Україні заробітну плату отримують лише 11,6 млн осіб, з яких 2,1 млн — пенсіонери. Тобто 9,5 млн осіб утримують всю країну, — стверджують податківці. Хоча кому, як не їм, знати, що оті 2,1 млн офіційно працюючих пенсіонерів теж сплачують податки, а отже, теж беруть посильну участь в утриманні країни.

Та повернемося до заяви очільника ДПС, який розповів, що у Державному реєстрі фізичних осіб налічується 44,1 млн осіб, з яких 37,6 млн — це громадяни, що перебувають на підконтрольній Україні території. Доходи, як свідчить статистика минулого року, отримували 19,7 млн громадян, тобто 45 %.

«У нас економічно активне населення за класифікацією ООН (а це — 15—70 років) — майже 34,6 млн. З цієї категорії податкова не бачить на карті України 5,6 млн осіб протягом останніх десяти років», — підкреслив Олексій Любченко.

На думку очільника податкової, вирішити це питання можна, прив’язавши декларування до механізму виборчого права та бюджетного процесу.

«...чому нам формують політику ті, хто... не сплачує податки... Хочеш користуватися соціальними стандартами? Плати податки... Чому 11,6 млн осіб працюють, сплачують податки, ще 1,8 млн... стали підприємцями, а мільйони... навіть не подумали про роботу, не кажучи про податки», — наголосив Олексій Любченко. І з ним не можна не погодитися...