Про це повідомила прес-служба НБУ.

Банк має право обмежити громадянина в користуванні власними коштами. Причина — невиконання зобов’язань за кредитом. Порушення договору тягне за собою арешт рахунків, що передбачено Законом України «Про виконавче провадження».
Також заарештувати кошти можуть через заборгованість зі сплати аліментів або штрафів. І це передбачено Законом України «Про виконавче провадження».

Прес-служба НБУ на своїй сторінці в Фейсбуці застерігає українців, що мораторій на стягнення застави за валютними кредитами, зокрема іпотеку, закінчується в квітні наступного року.

Тож регулятор закликає позичальників домовлятися з банками вже зараз через те, що якщо мораторій не продовжать, то банки зможуть стягувати заставне майно (квартири і будинки), які виступають як забезпечення по валютних кредитах.

«Не варто чекати ще півроку, щоб залагодити проблеми з валютною іпотекою. Вже зараз варто повторити спроби провести переговори і знайти прийнятне для обох сторін рішення», — наголошується в повідомленні.

У НБУ впевнені, що реструктуризація проблемного боргу — оптимальний вихід для обох сторін. А тому нагадують, що дія мораторію не перешкода для реструктуризації проблемного кредиту. Крім того, боржники, які зважаться на переговори з банком, і в подальшому сумлінно обслуговуватимуть реструктуризований борг, не залишаться без житла, оскільки банк зазвичай йде на стягнення застави від безвиході, для нього це крайній захід.

«Якщо в історії мораторію, нарешті, вдасться поставити крапку, то наслідки будуть сприятливими не тільки для банків. Більш високий рівень захисту власних прав дасть змогу банкам активніше кредитувати і знизити ставки по іпотечних кредитах.

Як тільки банкам вдасться позбутися обтяжливої спадщини проблемної іпотеки, вони , нарешті, зможуть дати їй другий шанс. Адже житлове кредитування завжди було і залишатиметься цікавим напрямком», — зазначають у НБУ.