Ним пропонується на законодавчому рівні визначити терміни «Фельд’єгерський зв’язок» та «Відомчий фельд’єгерський зв’язок у складі Збройних Сил України». Внесений у липні цього року документ уже погодили всі комітети, до відання яких належить ця проблематика. А днями він отримав схвалення й профільного Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Фельд’єгерський зв’язок — це служба урядового кур’єрського зв’язку. Власне, фельд’єгер — це і є військовий або урядовий кур’єр для доставки важливих, а часто й секретних документів. Нині в Україні подібна служба для приймання, обробки та доставки (вручення) кореспонденції, що містить відомості, які становлять державну таємницю або службову інформацію, діє при Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Однак цим законопроектом пропонується на законодавчому рівні закріпити відповідні терміни та уточнити складові поштового зв’язку в сфері надання послуг спеціального призначення та фельд’єгерського зв’язку. Члени профільного комітету рекомендували парламенту ухвалити проект змін до закону про поштовий зв’язок      № 3821 за основу та в цілому. Цей документ невеликий та передбачає зміни лише до двох статей чинного закону. Так, статтю першу пропонується доповнити двома термінами. Зокрема, пропонується визначити, що «відомчий фельд’єгерський зв’язок у складі Збройних Сил України — це приймання, обробка, перевезення та доставка (вручення) відправлень, що містять інформацію, яка становить державну таємницю та/або службову інформацію, користувачам у системі Міністерства оборони України в мирний час та особливий період». Іншим визначенням встановлюється, що урядовий та відомчий фельд’єгерський зв’язок — це складова частина поштового зв’язку України. Ще одне уточнення стосується частини другої статті другої, з якої фактично вилучається поняття спеціального зв’язку.

Автори законопроекту очікують, що він дасть змогу конкретизувати діяльність у сфері надання послуг такого особливого виду зв’язку користувачам у складі Збройних Сил України, а також буде враховано зміни, які відбулися в поштовому середовищі останніми роками.

Водночас Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради висловило низку зауважень до цього простого на перший погляд законопроекту. Передусім вказується на те, що такі зміни потребують узгодження із чинним законодавством, зокрема, із законом про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України. Крім того, у своєму висновку експерти називають новелу про виокремлення на законодавчому рівні відомчого фельд’єгерського зв’язку «дещо сумнівною». Мовляв, це може призвести до необхідності визначення на законодавчому рівні фельд’єгерського зв’язку для інших відомств. Фахівці також зауважують, що законопроект має вади техніко-юридичного характеру і пропонують конкретизувати назву відповідно до основних вимог законодавчої техніки. Загалом Головне науково-експертне управління рекомендувало ухвалити зміни до закону про поштовий зв’язок за основу.

Утім, члени Комітету з питань транспорту та інфраструктури погодилися, що законопроект можна ухвалювати в цілому.