На знімку: апарат ШВЛ та засоби індивідуального захисту — для дитячої лікарні.

Медики готуються до сезонних викликів, бо щодоби додається понад 300 нових випадків ковіду.

Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків повідомив про те, що для прийому пацієнтів із підозрою на COVID-19 готують незадіяний корпус перинатального центру. В закладі до палат підведено кисень. За потреби задіють і поліклініку № 2 Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги.

«Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 стає дедалі більше, помітне зростання. Для прийому інфікованих задіяно двадцять закладів першої хвилі лікування коронавірусної інфекції. Готова до прийому пацієнтів із пневмоніями лікарня медуніверситету, є й інші резервні. Поки що система охорони здоров’я області справляється. Головне — уникнути масового захворювання та застосування вибіркової медичної допомоги. Нагадаю, так було в кількох країнах зі стрімким поширенням коронавірусу на початку пандемії, коли медзаклади не мали достатніх можливостей для забезпечення пацієнтів киснем і використовували апарати ШВЛ вибірково. Цей досвід був страшним моральним випробуванням для медперсоналу, пацієнтів і їхніх родичів», — акцентує заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Дзьомбак.

Івано-Франківщина отримала 18 млн грн для покращення системи киснезабезпечення. Кошти передано медзакладам. У двотижневий термін 80 відсотків відведених для пацієнтів із коронавірусом ліжок мають бути обладнані кисневими точками.

У рамках програми «Рінат Ахметов — порятунок життя» обласна клінічна дитяча лікарня отримала апарат ШВЛ та засоби індивідуального захисту. Голова ОДА Віталій Федорів повідомив, що від початку пандемії благодійники передали понад двадцять таких апаратів для штучної вентиляції легень.

До пандемії коронавірусу додаються сезонні ГРВІ. Медики наголошують, що ідентифікувати COVID-19 важко, тож радять бодай вакцинуватися від сезонного грипу.

Фото прес-служби ОДА.