Подружжя житомирян-пенсіонерів Якименків — Софія Денисівна та Іван Данилович — нещодавно зіткнулося з  інцидентом. Дружина звернулася до корпункту «Голосу України» та розповіла про нього. «Щоб інші не купилися та не постраждали» — сказала Софія Денисівна.

Якось в Якименків задзвонив телефон. Іван Данилович почув у слухавці приємний жіночий голос:

— Вас турбують із соціальної служби. Ми просимо вас підготувати пенсійні та інші документи й гроші, які маєте.

— Для чого? — поцікавився чоловік.

— Для перевірки, а також для обміну документів і грошей на нові.

— Щось я не чув нічого про якісь обміни, особливо грошей, — зауважив Іван Данилович. А сам уже дружині, яка прислухалася до розмови, моргає: мовляв, щось тут нечисто.

— Це тільки нам, соціальним службам, відомо, — почала викручуватися жіночка в слухавці.

— Та я погано ходжу і дружина нездужає, — вирішив і собі розіграти підозрілу «соцпрацівницю» чоловік, який уже зрозумів, що їм телефонують аферисти. — Тож підійти до вас не зможу.

— А й не потрібно, — чомусь зраділа солодкоголоса молодиця. — Ми самі до вас прийдемо (адреса у нас є) і поміняємо вам документи та гроші.

— Не знаю, чи знайду гроші. Ми щось відклали на чорний день, але забули, де (склероз проклятий)! — продовжує розігрувати аферистку Іван Данилович.

— Та ми допоможемо знайти, перешукаємо шафи, комоди... Чи де ви там гроші ховаєте? Знайдемо! — зраділа жіночка. — Коли до вас прийти? Зараз?

— Ні, ні! До нас дочка приїде з онуками і зять-боксер. Може, потім колись. Зателефонуйте ще...

При згадці про зятя й дочку у жіночки аж тон розмови змінився — став нервовішим.

— Але зазначте, що в шафі, як усе викладете в пошуках грошей, поскладайте так, як було, — продовжував чоловік ставити свої умови, насміхаючись з телефонної обманщиці. Що це так, невдовзі подружжя переконалося, зателефонувавши в соціальну службу. Там запевнили: жодного обміну ні документів, ні грошей не відбувається, і їхні працівники не телефонують пенсіонерам, пропонуючи це. Подружжю порадили не вірити таким пропозиціям і звертатися в поліцію, коли це відбувається.

Іван Данилович одразу зрозумів: діють шахраї, які хочуть видурити гроші в довірливих осіб. Тож попросив дружину розповісти про їхню пригоду читачам «Голосу України», щоб якомога більше людей довідалося про аферистів.

«Не потрапляйте на гачок ошуканців!» — радять Якименки.

***

На жаль, не всі люди виявляють пильність та обережність у відносинах із незнайомцями. У поліції застерігають: кількість повідомлень про шахрайства постійно зростає. Ошуканці ким тільки не відрекомендовуються, щоб обдурити довірливу жертву. Лідерські позиції серед популярних схем аферистів утримують «представники соцзабезів» та «пенсійних фондів», які то гроші обмінюють, то розносять дотації, то дешеві ліки пропонують.

Так, 81-річна мешканка Бердичівського району нещодавно втратила понад 100 тисяч гривень, коли дві незнайомки переконали її у необхідності переписати номери всіх старих купюр, щоб поштарка замінила їх на нові. Після того як аферистки пішли, пенсіонерка виявила замість своїх заощаджень порізані аркуші паперу. А незадовго до цього у цьому ж районі постраждала ще одна пенсіонерка, у котрої під приводом термінового обміну валюти «представник пенсійного фонду» видурив кілька сотень тисяч гривень.

Тож правоохоронці нагадують: не довіряйте незнайомцям у всіх питаннях, що стосуються коштів. Не відкривайте двері, не впускайте їх до оселі. В осіб, які називаються соціальними працівниками, обов’язково вимагайте посвідчення.

Зателефонуйте у відповідну службу і поцікавтеся, чи працюють там такі співробітники, дізнайтеся їхні посади. Не віддавайте до рук незнайомців гаманці чи гроші для перерахунку, перевірки їх справжності, обміну тощо. Всі фінансові операції здійснюйте в банківських установах. Молоді слід обов’язково подбати про надійний телефонний зв’язок із літніми батьками, які проживають окремо. Домовтеся, що рідні не ухвалюватимуть будь-яких рішень, пов’язаних із значними видатками, не порадившись з вами. Поясніть їм, що про заміну «старих» грошей завжди є офіційні повідомлення у ЗМІ; при цьому вони вилучаються з обігу поступово та довго залишаються дійсними. Будьте пильними й обережними та у всіх підозрілих ситуаціях звертайтесь до працівників правоохоронних органів.

Житомир.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.