Призначення начальника УМВС в Івано-Франківській області генерал-майора міліції Олега Сала головою Львівської ОДА виявилося несподіванкою. Жвавий інтерес викликали вже перші кроки нового керівника області, особливо, як він реформуватиме економіку регіону.

Сьогодні голова Львівської ОДА відповідає на запитання «Голосу України».

Майдани — майданами, але кошти за графіком

— Багато говорили, що в нас революція, тому Львівську область не фінансуватимуть, — розпочав нашу зустріч голова Львівської ОДА Олег Сало. — Хочу всіх заспокоїти. Кошти надходять вчасно. Проблему із виплатами зарплат бюджетникам ми вирішили. До першого січня закриємо й інші важливі питання. Нас з колії ніхто не вибив.

Ми розмовляємо в робочому кабінеті голови ОДА на вулиці Винниченка у Львові. Сидимо за невеликим журнальним столиком. Наш співрозмовник налаштований демократично і не ставить жодних обмежень. З усмішкою згадує, що ми багато про нього писали, очевидно й такого, що не подобалося. Але в подробиці не вникає. Дає зрозуміти, що потрібно більше говорити про позитив.

— Львівська область за рівнем зарплат традиційно плентається в хвості. А в регіонах, де низькі зарплати, там велика прірва між багатими і бідними, там завжди високий рівень корупції. З одного боку — це патріотичний регіон, а з другого, з приходом до влади бізнесменів та підприємців бал почала правити комерція. Суспільний гнояк має назву — корупція та побори. Як розрубати цей гордіїв вузол?

— Корупція є в усьому світі. У деяких країнах — більше, у деяких — менше. Скільки працював у правоохоронних органах, постійно боролися з корупцією. Але не сказав би, що зарплата і корупція так сильно поєднані. Я не вірю, якщо піднімемо заплату, не стане корупції. Та й наше суспільство до того не готове.

Ми з радянських часів звикали, що прихопити щось з роботи — звичне явище. Пригадайте, як в селах люди поверталися додому з колгоспу. Завжди щось несли: хто буряк, хто січку. Відмерли колгоспи, з’явилися фермерські й колективні господарства. Але далі треба контролювати.

Ми хочемо в Європу? Але чи ми готові змінити себе? Менталітет у нас все той самий. Хоч переміни вже відчуваються. Дуже швидко прогресує наша молодь. Вона вже інша.

Якщо говорити про корупцію в органах державної влади, то, звичайно, ще багато бюрократизму. Це добре відчувають підприємці та бізнесмени, які розпочинають свою справу. Вони повинні проходити довгий і тривалий марафон отримання довідок, погоджень, дозволів. Нині майже в кожному районі відкрили Центри надання адміністративних послуг. Вони видаватимуть до 50 дозволів, чи то в земельній сфері, чи архітектурно-будівельній. Такі центри працюють за методом «єдиного вікна». Це дуже велика і кропітка робота, але до кінця року такі Центри запрацюють у кожному районі. Людина приходить в одне приміщення й отримує всі дозволи. Таким шляхом ми зменшимо бюрократизм і корупцію. Зникне стіна між бізнесменом і державним службовцем.

Наступне питання — поліпшення інвестиційного клімату. З цією метою ми створюємо управління, яке займатиметься роботою з бізнесменами. Поки вони п’ють каву, наші працівники допомагають оформити необхідні документи. Ми все робитимемо, щоб інвестори почувалися на Львівщині комфортно, щоб інвестиційний клімат був прозорий і привабливий.

— Ви багато їздите по районах і знаєте, що коштів хронічно не вистачає. Економічна ситуація в країні складна. Що в цих умовах робитиме ваша команда?

— Я відвідав наші пускові об’єкти і довгобуди. На апаратній нараді обговорили, що можемо зробити в 2014 році для освіти, медицини та культури. Ми визначились, які об’єкти повинні запустити в першу чергу. Тільки в освіті їх аж 65. Це школи, спортивні зали.

Я вважаю, що нам вдасться це зробити, бо маємо порозуміння з Кабінетом Міністрів та адміністрацією Президента. Мені доводилось не раз зустрічатись з віце-прем’єрами, міністром фінансів. Головне, що нас почули, і є хороші умови для плідної співпраці.

Я можу пообіцяти, що в наступному році ефективно працюватимемо над проблемою доріг у Львівській області. Мав зустріч з керівником «Укравтодору». Зберу голів райдержадміністрацій і будемо визначатись, які роботи виконати насамперед. Вже почали працювати над червоноградським та сокальським напрямком. Я вірю, що ми багато конкретних справ зробимо в 2014 році.

— З ким ви працюватимете? Ви людина нова у Львівській ОДА, хотілося б почути про вашу команду. За якими критеріями добирали кадри?

— Критерій один — фаховість і здатність робити конкретні справи. Апарат адміністрації вже відчув, що просто так говорити ніхто не буде. Яка в нас хвороба? Багато обіцяють: ми зробимо, ми контролюємо, ми зібрали нараду... Тепер у нас є конкретний термін виконання і відповідальний за цю чи іншу ділянку. Значна частина керівників одразу відчула нові віяння.

— У вас є можливість провести необхідні кадрові зміни. Центр піде назустріч?

— Богу дякувати, у центрі мене чують і підтримують.

Почали з перетягування каната

— Теоретично Львів на другому місці в Україні за доступністю до бізнесу і за можливостями розвитку підприємництва, але, насправді, система поборів є в багатьох сферах нашого життя. Львівські підприємці найактивніше виїжджали зі своїми працівниками на Євромайдан — це є свідченням того, що їм ця система набридла і вони хочуть жити в правовій державі із зрозумілими правила гри. Як переломити ситуацію?

— Я зустрічався з нашими бізнесменами. На лютий заплановано ще одну розмову. Піду до них зі своєю програмою і своїм баченням. Я чекаю від бізнесу конкретних запитань, які проблеми треба розв’язувати передусім. На першу зустріч запросив представників правоохоронних органів і поцікавився, хто здійснює тиск і створює проблеми бізнесу. На жаль, бізнес ще не був готовий зі мною спілкуватися. Можливо, зустріч відбулася не в такому форматі, але ми все виправимо.

— Ви ж генерал міліції, добре знаєте ситуацію в регіоні. У нас склалася така система, коли бізнесменів намагаються підловити на якійсь дрібниці, підставити, а деколи навіть розвести, щоб здерти куш. Правоохоронці не бачать себе помічниками. При такій системі ніхто відверто не говоритиме. Як переламати таку практику?

— Потрібно зустрічатися з бізнесом і говорити про наболіле. Я робитиму все, щоб цю грань між бізнесом і фіскальними органами стерти. Де зловживання — нема мови. Але де можна допомогти — треба сприяти, щоб розвивалася економіка. А бізнес — це робочі місця і зарплати. Люди повинні ставати заможнішими.

Я бачив бізнес з одного боку, а тепер — зовсім з іншого. Мені легше ламати існуючі стереотипи.

— Що змінилося у ваших поглядах після того, як змінили генеральський мундир на цивільний костюм?

— Служіння народу було і залишається. Я приймав присягу і служу народу. Тільки тепер значно ширші функції. Треба відповідати і за екологію, і за сільське господарство, і не забувати, що Львівщина — багатий на культурну та історичну спадщину край. За останній тиждень відбулося чимало цікавих зустрічей із земляками, які творять історію цього краю. Були розмови з представниками церков, дипломатами. Звичайно, є чимало проблем і є над чим працювати, але без розвитку промисловості, економіки їх не вирішити.

— Кожен регіон шукає свого коника, на якому можна вирватися з економічної кризи. За рахунок чого, на вашу думку, Львівщина спроможна зробити прорив?

— Щоб до нас приїжджали, потрібні хороші дороги. Ми — аграрна область, потрібно піднімати агропромисловий комплекс. Задіяна лише половина земель. Хочемо зробити повну ревізію сільськогосподарських угідь. Є в мене бачення цієї проблеми. Після свят ви дізнаєтеся про наші конкретні кроки. Я звик спочатку щось зробити, а потім вже говорити. Потрібно розвивати тваринництво, насіннєві господарства. Запроваджуватимемо сучасні технології. Ми спеціально вводимо посаду заступника голови ОДА з агропромислового комплексу. Це буде місцевий фахівець, який працював на землі й знає село.

— Новий голова ОДА завжди стикається з перетягуванням каната з обласною радою. Стосунки з обласною радою — їх ми не можемо у нинішній розмові обійти стороною. Який можливий оптимальний баланс влади? Органи місцевого самоврядування нині дуже активно обстоюють свої права. Як шукатимете шляхи до порозуміння?

— Жодних проблем. Я завжди готовий до діалогу. З перших днів намагався знайти спільну мову з представниками фракцій в обласній раді. Хто хоче працювати — одразу зі мною зустрівся. А хто чекає на дозвіл своїх політичних вождів — це їхня справа. Не треба плутати політику з економікою. Дотримуйтеся своєї політичної програми, але не забувайте про людей. Депутатів вибирає народ, і вони повинні для нього працювати.

Є Закон, є Конституція, яких потрібно дотримуватися. Є стаття 19 Конституції, що будь-який чиновник повинен діяти згідно з чинним законодавством. А обласна влада прийняла рішення, на які прокуратура внесла протест. Суд визнав їх незаконними.

Я запрошую всіх зацікавлених осіб до діалогу і співпраці. Потрібно сідати, формувати бюджети й працювати для людей. Не встиг приступити до виконання обов’язків, як вже без звіту оголошують недовіру. Далі — забирають повноваження, створюють виконкоми, виселяють з приміщення, а потім вимагають звіту. Де логіка?

Чому я не повинен на це реагувати, якщо систематично приймаються незаконні рішення?

Залишити після себе слід

— Дякую, ваша позиція зрозуміла. Наступне запитання, як розділити владу і бізнес? Далеко за прикладами ходити не будемо. У селах пенсіонери звикли, що їм виплати приносять листоноші. Але бізнес призвів до того, що чиновники з управлінь соціального захисту лобіюють інтереси великих банків і вони перемагають листонош.

— Це хороше запитання. Ми вже зіткнувся з цією проблемою і почали над нею працювати. Створили комісію з представників «Укрпошти», управління соціального захисту та ОДА. Сподіваюсь, що почуємо поштарів. Я розумію, що гроші «гуляють». Знаю, чому так відбувається. Але є інтереси громади і людей. Вони завжди повинні бути на першому місці.

— Кожен очільник області залишив після себе слід на Львівщині. Перший — готувався ледь не корів пасти під міською ратушею — проводив суцільну аграризацію; другий — запустив мильну бульбашку про нафтопереробний завод на 3 мільярди доларів під Бродами; третій — сидів у Львові, але піклувався про свій бізнес у Києві; четвертий — прицілювався до крісла міністра внутрішніх справ; п’ятий — загруз у корупційних схемах; шостий знайшов спільну мову з обласною радою, але економіка не розвивалася. Навіщо вам посада голови ОДА, і який слід ви залишите у рідному краю?

— Мене запросив Президент і запропонував цю посаду. Якщо до мене є довіра, я повинен її оправдати. Мене ніхто не штовхав у цьому житті. Я виріс в селі й сам себе створив. Мене помітили завдяки моїй роботі.

Знову-таки, останнім часом багато їжджу районами і спілкуюся з людьми. Я шукаю хороших фахівців і керівників. Для посад є дуже багато кадрів, але для роботи немає.

Що після себе залишу? Давайте я спочатку зроблю, а потім розповім. Покажу свою роботу громаді, а вона оцінить.

— Як об’єднати енергію галичан, щоб перетворити Львівську область на потужний потяг, що, можливо, витягне всю Україну в європейську сім’ю?

— Галичани об’єднані й згуртовані, наше завдання — не розколювати Україну, не ділити на Схід і Захід. І ми це показали. Був у Львові майдан — і ми нікого не блокували, ми не робили антидержавних закликів. У нас все було толерантно. Вийшли студенти на головну площу міста. Всі висловили свою позицію. Ми хочемо в Європу. І Президент теж хоче в Європу. У нас європейський вектор, і ми з нього не сходимо.

Ми працюємо над тим, щоб йшли інвестиції та сучасні технології. Бо будь-яка продукція, зроблена на коліні, не буде конкурентною на західному ринку.

Фото Олени ЛИСЦЕВОЇ.

ДОВІДКОВО

Народився в 1968 році в місті Жовква Львівської області. Закінчив Сільськогосподарський інститут, а також Інститут внутрішніх справ при Національній академії внутрішніх справ України. Юрист.

Керував управліннями міліції в Львівській, Рівненській та Івано-Франківській областях.

З жовтня цього року — голова Львівської ОДА.

Любить займатися плаванням, гірськими лижами і полюванням.

Голова Львівської ОДА Олег Сало.