Протягом двох днів глава парламенту проводив зустрічі, під час яких обговорювали політичну ситуацію на світовому просторі та всередині нашої країни. Політики торкалися низки поточних проблем та досягнули важливих домовленостей.

Обговорили питання посилення взаємодії у рамках військово-технічного напряму

Під час візиту до Німеччини Голова Верховної Ради зустрівся з Федеральним міністром оборони, лідером партії Християнсько-демократичного союзу Аннегрет Крамп-Карренбауер (на знімку). Сторони обговорили важливі питання, зокрема щодо посилення взаємодії у рамках військово-технічного напряму, протистояння кіберзагрозам та ситуацію із поширенням COVID-19 як в Україні, так і в ФРН. Голова Верховної Ради подякував за послідовну підтримку Німеччиною ініціатив України у рамках міжнародних організацій, зокрема на військово-політичному напрямі, та за суттєву фінансово-технічну допомогу, що сприяє впровадженню структурних реформ у нашій країні.

Дмитро Разумков підкреслив важливу роль Федерального уряду Німеччини в наданні Україні Північноатлантичним альянсом статусу партнера НАТО з розширеними можливостями. Він нагадав, що зовнішньополітичний курс закріплений у Конституції України, і членство в ЄС та НАТО є стратегічною метою зовнішньої політики України. Голова парламенту наголосив, що без незалежної, суверенної, демократичної та орієнтованої на європейські цінності України неможлива побудова європейської архітектури безпеки. «Саме тому збереження суверенітету й територіальної цілісності нашої держави — в інтересах не лише України, а і Європи», — зазначив він та додав, що Україна продовжить реформувати свою військову та безпекову сферу відповідно до стандартів НАТО.

Відзначаючи важливість для України посередницьких зусиль німецького уряду та особисто Федерального канцлера Ангели Меркель у «Нормандському форматі», Голова Верховної Ради України подякував за можливість лікування у Німеччині 152 поранених українських військових. Дмитро Разумков також подякував Німеччині за незмінну санкційну політику щодо Російської Федерації. Своєю чергою Аннегрет Крамп-Карренбауер запевнила, що поки Росія не виконає покладені на неї зобов’язання, про зняття санкцій не може бути й мови.

Налаштовані на подальше поглиблення торговельних зв’язків

Перебуваючи в Німеччині, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також провів зустріч із головою групи Християнсько-соціальний союз у Бундестазі Александром Добріндтом. Захід відбувся в рамках офіційного візиту глави парламенту до Німеччини. Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема, щодо посилення співробітництва з Баварією — одним із найпотужніших економічних регіонів Німеччини. Дмитро Разумков повідомив, що Україна налаштована на подальше поглиблення торговельних зв’язків, а також зацікавлена в збільшенні баварських інвестицій. За його словами, Баварія є одним із найбільших торговельних партнерів України за обсягом експортно-імпортних операцій серед федеральних земель Німеччини. За минулий рік цей обсяг становив майже 900 мільйонів євро. Дмитро Разумков подякував Александру Добріндту та Християнсько-соціальному союзу за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Також він висловив вдячність за надважливі посередницькі зусилля Німеччини в «Нормандському форматі» з метою досягнення довгоочікуваного миру на Донбасі.

Александр Добріндт прийняв запрошення Голови Верховної Ради відвідати Україну на чолі парламентської групи Християнсько-соціальний союз та запевнив, що група підтримує впровадження реформ у нашій державі та євроінтеграційні прагнення України.

У Бундестазі мають намір створити платформу «Група друзів Криму»

Голова Верховної Ради зустрівся і з Головою Німецько-української парламентської групи Омідом Нуріпуром та її членами. Д. Разумков висловив вдячність за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також за санкційну підтримку й просування інтересів нашої держави у Бундестазі. У ході зустрічі сторони також обговорили шляхи наближення України до ЄС, створення у Бундестазі парламентської платформи «Група друзів Криму» та перспективи організації спільних засідань парламентських комітетів в онлайн-режимі. Голова Верховної Ради під час розмови відзначив, що Україна продовжує впроваджувати законодавчі зміни на шляху до реформування країни, зокрема, реформу з децентралізації та відкриття ринку землі.

Під час зустрічі багато уваги приділили перебігу антикорупційної реформи в нашій державі. За словами Дмитра Разумкова, в Україні запрацював Вищий антикорупційний суд, і саме парламент дав старт для початку його діяльності. Цей суд разом з НАБУ, САП та НАЗК завершив створення антикорупційної інфраструктури в Україні. Проте частина реформ потребує доопрацювання у законодавчій площині задля приведення їх у відповідність до Конституції України. Із приводу рішення Конституційного Суду глава парламенту зазначив, що Верховна Рада України дев’ятого скликання зробить усе від неї залежне для забезпечення та відновлення ефективної діяльності всіх антикорупційних органів в Україні.

Також Дмитро Разумков відзначив важливість обміну візитами та формату особистих зустрічей на рівні депутатів, профільних комітетів та депутатських груп для ефективного міжпарламентського співробітництва. «Після подолання всесвітньої пандемії COVID-19 такі ініціативи будуть продовжені. Ми також завжди раді бачити депутатів Бундестагу в Україні й готові надавати необхідну допомогу в їхній роботі. Переконаний, що обидві групи розвиватимуть пряму співпрацю й таким чином стануть головним інструментом розвитку міжпарламентських відносин між нашими країнами», — сказав він. Дмитро Разумков запросив Оміда Нуріпура та членів Українсько-німецької парламентської групи відвідати Україну та подякував за роботу, спрямовану на зміцнення відносин між нашими державами.

Реакція парламенту на рішення Конституційного Суду буде швидкою

Пізніше Д. Разумков більш детально прокоментував рішення Конституційного Суду. За його словами, реакція парламенту та Президента в цій ситуації буде достатньо швидкою. Антикорупційна реформа дуже важлива для держави, підкреслив політик. «Досягнення, зроблені протягом останніх років для того, щоб зробити більш відкритою систему боротьби з корупцією, закласти фундамент розвитку, — це маленькі, але важливі кроки для досягнення головної мети — подолання корупції в Україні, — сказав він. На думку Дмитра Разумкова, тиск на будь-яку гілку влади, зокрема, й на судову — неприпустимий. «Верховна Рада України вирішуватиме, найімовірніше, на законодавчому рівні та доопрацьовуватиме механізми, які є нині, для того, щоб система продовжувала працювати. Тому що зруйнувати її не може дозволити собі ні влада, ні держава в цілому», — зауважив Дмитро Разумков. Він також відзначив: якщо НАЗК не зможе проводити перевірки, то неможливо буде призначати очільників обласних рад. «Це паралізує вертикаль місцевого самоврядування. А в умовах децентралізації це призведе до розбалансування вертикалі влади», — додав Д. Разумков.

Розраховуємо на підтримку наших євроінтеграційних прагнень

У рамках візиту до Німеччини Дмитро Разумков зустрівся з Головою Комітету Бундестагу з питань ЄС Гюнтером Кріхбаумом. Голова Верховної Ради подякував німецьким колегам за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, за чітку позицію в переговорах в «Нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на Донбасі та за підтримку євроінтеграційного курсу України.

«Зазначений зовнішньополітичний курс закріплений у Конституції України та підтримується більшістю українців», — зауважив він. Обговорюючи питання щодо врегулювання ситуації на Донбасі та повернення Криму, Голова Верховної Ради зазначив: українська сторона очікує, що Німеччина, як один із лідерів ЄС, матиме активну позицію у питанні деокупації Криму. Водночас Гюнтер Кріхбаум запевнив, що питання незаконної анексії Криму займає і займатиме особливе місце в порядку денному Комітету з питань ЄС. Дмитро Разумков запропонував започаткувати практику проведення в онлайн-режимі спільних засідань комітетів у міжнародних справах та у справах ЄС. «Такий формат роботи стане додатковим інструментом для координації позицій у сфері зовнішньої, безпекової та європейської політики», — підкреслив він. Гюнтер Кріхбаум підтримав ідею подібних засідань та зазначив, що найближчим часом комітет вивчить можливості, які б дозволили організувати такий формат міжпарламентської співпраці наших держав.

За словами Дмитра Разумкова, Верховна Рада України зацікавлена у розвитку міжпарламентського співробітництва з Федеративною Республікою Німеччина. Голова парламенту висловив сподівання, що як тільки дозволить епідеміологічна ситуація, відбудеться візит представників Комітету Бундестагу з питань ЄС до Києва, який було перенесено через пандемію коронавірусу. «Вірю, що перешкоди, які виникли у зв’язку із поширенням COVID-19, невдовзі зникнуть і буде можливість повернутися до формату особистих зустрічей», — сказав він. Крім того, сторони обговорили окремі питання внутрішньої політики України, зокрема, проведення місцевих виборів та просування реформи з децентралізації.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут