Відповідні кошти були спрямовані до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як повідомила прес-служба Міністерства економіки України, таким чином перенаправлено майже 1,28 млрд грн на бюджетні програми для безробітних українців.

Кошти були розподілені так: 1,2 млрд грн спрямовано на виплати допомоги по безробіттю і ще 80 млн грн пішли для виплат по частковому безробіттю на період карантину.

Нагадаємо, що в цьому році реальна зарплата в Україні виросте на 6,2%, а вже в наступному — на 9,5%. Принаймні, такий прогноз зробили фахівці Національного банку України в своєму інфляційному звіті за жовтень.

Відомо, що в Нацбанку чекають і подальшого поліпшення ситуації на ринку праці. Там кажуть, що рівень безробіття після стрибка майже до 10% поступово повертатиметься до нейтрального. Так, за прогнозом НБУ, в наступному році безробіття становитиме 8,6%, в 2022 — 8,4%.

Тим часом незалежні експерти прогнозують українцям не надто стабільну економічну ситуацію на тлі коронакризи та недавніх виборів. Вони вважають, що громадянам, які працюють, варто триматися своєї роботи, адже вже деякі комунальні тарифи в Україні поповзли вгору. Тож багатьом співвітчизникам стане непереливки.
Минулого тижня Кабінет Міністрів України підвищив тариф за пацієнтів для сімейних лікарів. Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов на своєму брифінгу.

Відповідну постанову було прийнято на засіданні уряду. Документ вносить зміни до Програми медичних гарантій. Міністр уточнив, що Кабмін підняв так звану капітаційну ставку для сімейних лікарів... на 51 гривню. Якщо раніше вартість декларації становила 600,48 гривні. Тепер за кожного пацієнта медики отримуватимуть аж 651,60 гривні.

«Якщо сімейний лікар має, наприклад, 1800 декларацій, які укладені у нього з пацієнтами.., то він отримуватиме додатково майже 7500—7650 грн, якщо говорити чітко...» — пояснив глава МОЗ.

Степанов зазначив, що медики отримують більше навантаження через кількість нових хворих на COVID-19. За його словами, МОЗ доклав усіх зусиль для підвищення заробітної плати лікарів. Як повідомлялося раніше, Міністерство охорони здоров’я планує в наступному році значно підвищити заробітні плати медичним працівникам.

Новина від Державної податкової служби. З початку року кількість платників податків зросла на 60 тис., до 3,43 млн суб’єктів підприємницької діяльності, — розповів на онлайн-брифінгу голова Державної податкової служби Олексій Любченко.

«Загальна кількість платників податків, які сьогодні зареєстровані в Україні, — 3,43 млн суб’єктів підприємницької діяльності як фізичних, так і юридичних осіб. Незважаючи на всі складнощі, які Україна відчуває через COVID-19, кількість платників податків зросла цьогоріч на 60 тис.», — сказав Любченко.

Він зазначив, що бізнес зараз відчуває зменшення конкуренції з боку тіньового сектору економіки. А детінізації економіки в свою чергу сприяють заходи Державної податкової служби з ліквідації схем зловживання з податком на додану вартість і ефективна робота систем електронного адміністрування ПДВ.

Підсумовував Віктор БОНДАР.