Виборці громади, на території якої розташовано 22 села із загальною кількістю населення 4,1 тисячі жителів, підтвердили свою довіру діючій голові Криворізької ОТГ та підтримали її програму місцевого розвитку.

Попередні, перші, вибори у цій громаді відбулись у грудні 2019 року, відтоді до головних питань тут належать перехід на прямі міжбюджетні відносини й отримання 60% коштів ПДФО, які досі перераховувалися до районного бюджету. Своїм головним завданням на посаді голова Криворізької ОТГ вважає забезпечення розвитку громади та реалізацію всіх стратегічних програм, покладених децентралізацією.

— Щодо найближчих планів, то вони стосуються переходу на прямі міжбюджетні відносини, — зазначила Анна Павлова. — По-перше, з 1 січня 2021 року, після реорганізації Добропільського району, ми вже будемо визначатися: якою є сума коштів, що залишатимуться у громаді з ПДФО, й куди громада може їх спрямувати. Це, звичайно, одне з найважливіших завдань.

Крім того, оскільки Добропільський район буде ліквідовано, то відбуватиметься передача громаді місцевого комунального підприємства. На минулій сесії, яку провели 28 жовтня, така передача відбулася, нині робота КП триватиме у форматі підрозділу, підпорядкованого сільській раді.

Так само припиняється утримання Добропільським районом медичної амбулаторії, будівлю якої ми вже прийняли на баланс Криворізької ОТГ, і комунального лікувального підприємства. КЛП продовжить функціонувати, і формат його роботи маємо визначити найближчим часом. Один із можливих кроків — передача КЛП повністю у підпорядкування сільської ради. Інший варіант, що також розглядається, — спільне підпорядкування лікувального підприємства Криворізькій і Білозерській громадам.

— Якими є найближчі завдання у сферах освіти та розвитку інфраструктури?

— На території Криворізької сільської ОТГ функціонують кілька закладів освіти, до яких належать три школи в селах Криворіжжя, Добропілля та Шилівка. До цього часу вони перебували на балансі районної ради, отже наразі також відбуватиметься передача шкіл на баланс громади.

Працюватимемо й у напрямі благоустрою. З обласного бюджету громада отримала на розвиток 2,2 млн гривень субвенції. Ми підготували низку проектів з вуличного освітлення, й до кінця року належить виконати всі роботи в цьому плані.

Зокрема, провести тендерні процедури у системі ProZorro й згодом перейти до виконання робіт, які мають бути завершені до кінця грудня.

— Як вибудовуватиметься подальша робота з депутатським корпусом і місцевим бізнесом?

— Із взаємодією з новообраною радою я пов’язую чимало планів щодо перспективного розвитку громади. Деякі депутати попереднього скликання залишилися у складі місцевої ради, але є й багато нових. Отже, робота з реалізації Стратегії розвитку, що була розпочата, триватиме, але тепер будемо враховувати й думку новообраних депутатів, спільно з якими втілюватимуться в життя майбутні проекти.

У Криворізькій громаді налагоджена й тісна співпраця з місцевим бізнесом, який представлений сільгосппідприємствами. Найпотужнішим із них є ТОВ «Перспектива», від якого ми отримуємо найбільшу допомогу у вирішенні актуальних питань. Це також ТОВ «Рута плюс», ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство» та низка фермерських господарств, що також діють на території ОТГ. Звичайно, найперший напрям взаємодії — благоустрій. У зимовий період — це розчищення доріг від заметів. Рятувальні підрозділи цих підприємств за потреби завжди приходять на допомогу селянам. Також відбувається спільна підтримка незахищених верств населення. Впродовж карантину ми не раз розвозили продуктові набори для незахищених верств населення громади, насамперед — за підтримки ТОВ «Перспектива». Отже, тісна співпраця триватиме й надалі.

Фото надано Анною Павловою.