Зокрема працівники комунального підприємства «Декоративні культури» облаштували полігон для його зберігання.

Там на майже гектарній площі у спеціальних ямах, які нагадують силосні, листя не лише зберігатиметься, а й перегниватиме досить тривалий час, перетворюючись на компост, себто органічне добриво належної якості. Через два роки, коли та маса дійде, так би мовити, до кондиції й набуде необхідних властивостей, її звідти заберуть і знову привезуть у парки, сквери, на клумби тощо для підживлення органікою дерев, кущів і квітів. Отже, йтиметься фактично про замкнутий цикл поблажливого до природи господарювання з метою їй не нашкодити.

А починається він уже нині, коли ті ж таки комунальники, порядкуючи в тому чи іншому парку, спершу згрібають опале листя на купи, а потім за допомогою потужного пилосмока вантажать його на спеціальний причеп колісного трактора — мажару.

Зрештою, все те вони вивозять на полігон для згаданого компостування. У такий спосіб за день прибирають не одну, а кілька паркових зон. При цьому не приховують, що налагодили такий цикл «кругообігу» опалого листя не лише з суто практичною метою добування органіки для підживлення дерев і рослин, якими опікуються. Не менш важливо показати землякам, як то кажуть, власний приклад.

Адже ні для кого не таємниця, що чимало мешканців приватних садиб у місті й довколишніх селах, які стають частиною великої міської ОТГ, продовжують позбуватися опалого листя у варварський спосіб — просто спалюють його. Хоча це категорично заборонено через значну шкоду для довкілля. Та одна справа вкотре нагадувати про таку заборону чи передбачені за порушення закону штрафні санкції й зовсім інша — показати господарям обійсть, як можна позбуватися надокучливого листя та інших рослинних решток без убивчого для природи вогню та диму, а навпаки — з користю для довкілля й людини. Бо в ідеалі такі міні-полігони зі звичайнісінькими ямами для компостування органіки мають з’явитися на кожній садибі, де росте бодай одне дерево.

Полтава.