Прикарпаття визнано офіційним рекордсменом за кількістю пам’ятників Тарасу Шевченку. Сертифікат на підтвердження цього керівник національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова вручила голові обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайлові Косилу (на знімку).
На Івано-Франківщині налічується 211 пам’ятників Кобзареві, зокрема й 9 монументів, відкритих цього року завдяки старанням місцевих громад. Відомості про них зібрано в ілюстрованому довіднику «Пам’ятники Кобзареві на Прикарпатті», підготовленому місцевими науковцями та краєзнавцями.
Але шанувальники творчості поета на цьому не збираються зупинятися. Михайло Косило повідомив, що тепер «будемо вести дослідницьку роботу і доводити світові, що й перший пам’ятний знак Шевченкові було встановлено на Івано-Франківщині, на Сокільській скелі, біля села Тюдова у Косівському районі». 
Дослідники схиляються до думки, що його було зведено 1862 року, відтак його можна вважати першим в Україні та світі. Але це ще слід документально підтвердити.
Наразі ж найдавнішими місцевими пам’ятками, датованими 1911-м та 1912 роками, офіційно вважаються монументальні роботи із зображенням великого українця у селі Вовчинці Івано-Франківської міської ради та у селі Надіїв Долинського району. Найбільше пам’ятників Тарасові Григоровичу в області споруджено за роки незалежності України — 161 монумент.
Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.