Із підсумкової прес-конференції Голови Верховної Ради України
Серед позитивів роботи парламенту сьомого скликання за рік, що минає, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак назвав ухвалення рішень щодо близько 700 законів і постанов, найважливіші серед яких — стосовно адаптації законодавства до європейських стандартів, боротьби з корупцією, судоустрою та незалежності суддів, прокуратури, соціальної підтримки.
 Проведено 11 парламентських слухань, на яких розглядали дуже чутливі й важливі питання. Наразі триває підготовка порядку денного четвертої сесії Верховної Ради сьомого скликання.
Особливість парламенту сьомого скликання
Характеризуючи роботу Верховної Ради сьомого скликання, Володимир Рибак відзначив, що нинішній парламент не схожий на парламенти двох попередніх скликань, бо він обирався за змішаною системою, тож цілісна структура в ньому не могла існувати із самого початку скликання. При цьому дві третини народних депутатів прийшли до парламенту вперше, з’явилися нові політичні сили, нові керівники депутатських фракцій, а багато депутатів прийшли до вищого законодавчого органу держави з мітингів. І це, на думку глави парламенту, призводило до того, що вихоплювалося якесь одне питання, а всю сукупність проблем, які накопичилися в державі, парламент не розглядав. У жодному парламенті Європи не було таких випадків, щоб депутати йшли на вулиці збирати виборців і вибивати двері, бити вікна. В. Рибак нагадав, що перші місяці діяльності Верховної Ради сьомого скликання були дуже напружені, парламент практично не працював, порушувалися проблеми персонального голосування. І щоб парламент запрацював, прийняли доповнення до закону про Регламент Верховної Ради.
«І тепер можна сказати, що парламент сьомого скликання не є парламентом кнопкодавів», — сказав Володимир Рибак, наголосивши, що головним майданчиком для розгляду всіх питань у вищому законодавчому органі є парламентські комітети, в яких представлено різні політичні сили. «І саме на рівні комітетів треба знаходити порозуміння, вирішувати розбіжності між депутатами і не виносити до сесійної залі неузгоджені питання, — підкреслив керівник парламенту. — Період учнівства для багатьох депутатів минув, але деяким депутатам ще потрібен час, щоб вони зрозуміли, що мітинг і вищий законодавчий орган — це різні структури, це різна робота».
Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що євроінтеграційні закони, спрямовані на адаптацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів, які було прийнято конституційною більшістю, змогли об’єднати депутатів. Володимир Рибак закликав продовжувати роботу в цьому напрямі. «Для узгодження питань між політичними силами треба використовувати парламентську трибуну, оскільки потрібно висловлювати свої думки і шляхом голосування приймати ті закони та рішення, на які очікують виборці», — сказав він.
З-поміж того, що не встиг зробити парламент, Володимир Рибак відзначив те, що депутатські фракції практично не вносили пропозиції щодо виконання своїх політичних програм, які підтримали виборці, обираючи партії до Верховної Ради. Більшість законів, які розглядала Верховна Рада, — це урядові закони.
Зв’язки з місцевим самоврядуванням
Наступного року Голова Верховної Ради хоче відвідати всі регіони країни. Цьогоріч він побував у десяти регіонах. Володимир Рибак зауважив, що парламент є вищим законодавчим органом, який приймає закони і має відстежувати, як ці закони виконуються на місцях. Під час його зустрічей у регіонах на підприємствах, з депутатами всіх рівнів від різних політичних партій порушувалися проблеми регіонів, як виконуються закони та реформи, проголошені Президентом, що заважає виконанню цих законів. Глава парламенту повідомив, що після повернення з поїздок областями він направляє листи до різних інстанцій — Кабінету Міністрів, керівникам міністерств та відомств — для розв’язання конкретних соціально-економічних проблем регіонів. Керівник парламенту підкреслив, що народним депутатам від усіх політичних сил треба об’єднувати зусилля для розв’язання проблем соціально-економічного розвитку регіонів. «Потрібно посилювати зв’язок вищого законодавчого органу з місцевими органами влади», — наголосив він.
Держбюджет-2014
Парламент отримав бюджет лише 19 грудня, тоді ж відбулася презентація цього документа. Дехто з депутатів хотів ухвалити бюджет одразу в першому, другому читаннях і в цілому, однак від цього відмовилися. Адже бюджет, наголосив глава парламенту, — найважливіший документ, є процедура його розгляду. На його погляд, не можна допустити, щоб бюджет було прийнято такий, як у 2013 році, який приймався у розпал виборчої кампанії. Бюджет-2013 планувався й опрацьовувався в ручному режимі, тому в регіонах бракувало коштів на вирішення соціальних та питань соціально-економічного розвитку. «Цього допустити не можна, — підкреслив Володимир Рибак.
— Треба попрацювати так, щоб бюджет 16 січня був прийнятий Верховною Радою конституційною більшістю, щоб він був підписаний мною і Президентом, переданий Міністерству фінансів і щоб в автоматичному режимі фінансувалися всі регіони країни і ніхто не мав права втручатися в бюджет і керувати ним у ручному режимі — тому регіону дам більше, тому регіону дам менше. А для цього депутати повинні вивчити закон й усвідомлено ухвалювати його. Закон буде прийнято і в автоматичному режимі він працюватиме».
Голова Верховної Ради висловив думку, що парламент вчинив правильно, відправивши бюджет на доопрацювання. До 8 січня депутати можуть вносити свої пропозиції, після 
8 січня над законопроектом працюватиме Бюджетний комітет, і 16 січня головний фінансовий документ держави буде винесено на голосування сесійної зали, щоб із 1 лютого запрацював новий кошторис. Серед поправок до бюджету, які вже внесено депутатами, найбільше стосується фінансування органів місцевого самоврядування, соціальних питань, діяльності міністерств. Нині депутати згідно з календарним планом працюють у регіонах і зустрічаються з виборцями.
Це вже третій випадок у країні, коли бюджет не приймався до Нового року. У січні всі статті фінансуватимуться у розмірі 1/12 бюджету 2013 року. Голова Верховної Ради не вбачає у цьому жодних проблем. «Це краще, ніж із закритими очима приймати бюджет», — вважає Володимир Рибак.
Парламентська більшість
Голова Верховної Ради не вбачає можливого переформатування парламентської більшості. Такі розмови, за його оцінкою, лунають лише на рівні кулуарів і висловлювань деяких депутатів. «На сьогодні є більшість», — наголосив Володимир Рибак. Жодних заяв щодо виходу депутатів із фракцій немає, і ніде офіційно в комітетах це питання не розглядалося.
Зміни до Конституції
Нині в парламенті також жваво обговорюють можливість внесення зміни до Конституції щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління. У Комітеті з питань місцевого самоврядування відбувся круглий стіл на цю тему. Водночас Володимир Рибак нагадав, що в Україні вже існувала парламентсько-президентська форма правління з 2005-го по 2009 рік, але тодішня політична ситуація не відзначалася позитивом: Президент не чув прем’єра і навпаки, один одному заважали... «Треба проаналізувати різні форми, — вважає Голова Верховної Ради. — Але рішення має приймати парламент». Не на часі, на його погляд, і заклики щодо переходу на суто партійну виборчу систему.
Політична ситуація в державі
Стосовно побиття журналістки та активістки Євромайдану Тетяни Чорновіл Володимир Рибак повідомив, що мав дві розмови з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком і той поінформував, що при МВС утворено слідчу групу, нині тривають слідчі дії. Глава парламенту звернувся до міністра з проханням дуже швидко розслідувати цей прикрий випадок, знайти винних у скоєнні злочину і поінформувати журналістів і керівництво держави. Також Володимир Рибак зауважив, що питання щодо побиття інших журналістів нині розглядають у профільному парламентському комітеті.
Голова Верховної Ради також назвав правильним рішення Верховної Ради про ухвалення закону про зупинення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. Він відзначив, що це документ, який було погоджено з усіма фракціями в результаті перемовин та консенсусу, прийнято конституційною більшістю і який наступного дня підписав Президент.
На сьогодні в парламенті не зареєстровано жодної нової постанови щодо недовіри уряду, повідомив Володимир Рибак. Водночас він не виключив можливих кадрових змін у Кабінеті Міністрів найближчим часом: «Щодо уряду Президент оцінює роботу кожного міністра, кожного керівника, думаю, висновки найближчим часом Президент зробить. Давайте трохи почекаємо».
Завдання і прогноз на наступний рік
Наступний рік, прогнозує Володимир Рибак, буде дуже непростий, адже фактично вже розпочалася президентська виборча кампанія, а в парламенті п’ять—сім депутатів вважають себе потенційними кандидатами в Президенти. Але глава парламенту сподівається на його конструктивну роботу: «Парламент буде працювати».
Головним завданням на наступний рік Голова Верховної Ради назвав наведення ладу в державі. Тож головними законами, які має ухвалити парламент, за його словами, мають стати закони щодо боротьби з корупцією, а також щодо соціальної підтримки людей — збільшення зарплат, пенсій та стипендій. «Бо результатом реформ, які проводяться у державі, має стати поліпшення життя людей, — наголосив Володимир Рибак. — Ці закони повинні розглядатися позачергово».
Після ухвалення бюджету, вважає глава парламенту, депутати мають думати над тим, як збільшити його доходну частину — прийняти закони, які дадуть змогу бізнесу та промисловості збільшити випуск продукції, що сприятиме наповненню державного кошторису.
Глава парламенту також звернувся до керівників фракцій: потрібно не бігати по мітингах, а працювати над виконанням програм своїх політичних сил. «Покращення життя людей вирішується не на мітингах, а на заводах, на фабриках, студентам в аудиторіях треба готувати себе, — сказав Володимир Рибак. — Від того, що депутати ходитимуть на мітинги, життя не поліпшиться. З трибуни Верховної Ради треба порушувати питання, вносити пропозиції і через закони приймати рішення. Коли ми почуємо один одного у вищому законодавчому органі — опозиція почує більшість, більшість — опозицію —  будуть прийматися закони для людей і буде поліпшуватися життя. Іншого шляху немає».
Насамкінець Голова Верховної Ради привітав журналістів із Новим роком, побажав їм більше об’єктивності в роботі, поваги, добробуту в родинах і удачі в житті. Він заявив, що ніколи не підтримує і не підтримуватиме застосування каральних заходів проти журналістів за їхні висловлювання чи публікації і застеріг від появи провокаторів, які «стравлюватимуть журналістів із керівництвом країни». «Треба всім зупинитися, почути один одного і використати всі наявні можливості для покращення життя людей, — закликав Володимир Рибак. — А такі можливості в нашої держави є».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Журналіст телеканала «Інтер» Валентина Левицька (в центрі).