Такою Іванівську школу зробив буревій.

Буревій, що 17 жовтня на повну силу погуляв вулицями Лелеківки та Балашівки в Кропивницькому, вихором пронісся над Експоцентром, перелицювавши до невпізнання стіни одного з найбільших в Україні сільськогосподарських виставкових павільйонів (де відбувається АгроЕкспо), частково або й повністю залишив без дахів дві сотні будинків, подекуди повалив стіни і жител, і господарських будівель. Тоді на дорозі потужного шквалу опинилася й Іванівка Новоукраїнського району, хоч і розташована за 40 кілометрів від епіцентру стихії...

Був суботній день із похмурою дощовою погодою, яка розігнала іванівців по теплих домівках. Тож коли вітрюган зірвав із приміщення місцевого НВО 600 метрів покрівлі і гепнув нею за сто метрів від постійної дислокації об землю, ніхто не постраждав. І коли два десятки дерев із тріском летіли врізнобіч або кружляли, наче пір’я, над шкільним подвір’ям, поряд також нікого з мешканців, на щастя, не було.

«Без даху залишилися спортивна та актова зали, їдальня і бібліотека, — розповіла директор школи Ольга Усач (на знімку). — Амбулаторії по сусідству також дісталося, але там лише здуло з десяток шиферин. Вони вже виправили ситуацію, а ми ще оперативно ремонтуємося...»

Депутатський корпус Кропивницької міськради спрямував до Кабміну звернення з клопотанням про надання фінансової допомоги на ліквідацію наслідків негоди, а також із (ненав’язливим) проханням повернути кошти на боротьбу з COVID-19, витрачені з міського бюджету. У зверненні підкреслюється, що смерч завдав жителям міста збитків на 22 мільйони гривень. На подолання його наслідків із міського бюджету вже виділили понад чотири мільйони, проте у міста під кінець року немає фінансової можливості «охопити об’єми всієї необхідної допомоги», тож міська рада звертається по підтримку до держави.

В Іванівці чекати не стали, і просити теж. Тут роботи зроблено вже багато. Незважаючи на кінець року (фінансовий період, коли будь-які позапланові видатки з бюджету треба довго узгоджувати, окремо прописувати та підтверджувати...), голова Новоукраїнської РДА Віталій Пастушенко досить швидко, за словами Ольги Усач, організував ремонтні роботи з кошторисом у майже півмільйона гривень.

Нині на даху завзято працюють будівельники. Роботи вистачає, адже, крім усього, поламано ще й частину цегельного фронтону. Поки що безрадісно висять над вікнами і дверми зламані бетонні козирки. Але з ремонтом підрядники обіцяють впоратися досить швидко.

«Усередині шкільних приміщень пошкоджень немає, — каже керівник закладу. — І це полегшує наше завдання. Всі 180 учнів під новим і міцним дахом будуть у рідній школі в безпеці».

До слова, про «всіх» учнів. Нині Іванівське НВО працює в статусі опорної школи, куди привозять на навчання школярів із Семенастого та Диминого. При цьому в Диминському НВК — 59 учнів, а в початковій школі Семенастого навчаються вісім дітей. Після виборів Іванівка стає старостинським округом Рівнянської ОТГ із відповідною зміною місця прописки закладів освіти (з Новоукраїнки на Рівне). До честі поки що ще районного керівництва, воно зробило правильний моральний вибір, не залишивши капремонт даху шкільного приміщення у спадок новій громаді. Бо навряд чи тамтешні депутати наважаться почати свою роботу зі звернення до Мінфіну, як це зробили їхні кропивницькі колеги... А стосовно кількості учнів і філій Іванівського НВО, то змін тут просто не уникнути, бо Димине відтепер — село Соколівської ОТГ. А місцеві школярі, мабуть, уже з 1 січня поїдуть до школи в Карлівку...

Що стосується пошкоджень у приватному секторі села, то тут усе значно простіше. Люди швидко стали до роботи, бо зволікати не дають дощі. А там, гляди, і сніг. Господарі всіх будинків по вулиці Шкільній, котрою пройшовся буревій, покрівлі вже підлатали. Одній родині сільська рада виділила кілька десятків шиферин, а власникам найбільш постраждалої садиби надали з бюджету 10 тисяч гривень.

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.