Виставка присвячена Дню української писемності та мови — державному святу, яке щороку відзначають в Україні в листопаді. Його започаткували 9 листопада 1997 року указом Президента на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Починаючи з 2000 року цього дня в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності» та стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад п’ять мільйонів учасників із 20 країн. Водночас 9 листопада також вшановують Преподобного Нестора Літописця — автора найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців — «Повісті минулих літ».

Увазі відвідувачів віртуальної виставки запропоновано видання, в яких представлено відповідні нормативні документи та матеріали парламентських слухань. Окрім того, широко висвітлено мовознавчу проблематику, пов’язану з походженням української мови, мовною політикою в Україні та функціонуванням мов національних меншин у державі. Розглянуто проблеми, пов’язані з політичним протистоянням і спекуляціями щодо мовної політики, особливо в контексті виборчих кампаній.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.