Більшість ТВК також надіслали до Центрвиборчкому повідомлення про результати, але не всі. Адже закон не передбачає термінів надання інформації територіальними комісіями до ЦВК. Крім того, як повідомляють наші власні кореспонденти, в деяких регіонах уже відома дата проведення другого туру виборів міських голів.

Івано-Франківська область. До обласної ради пройшли представники шести політичних сил. Цю інформацію оприлюднив голова територіальної виборчої комісії Анатолій Корнійчук. Отож представники ВО «Свобода» мають 19,51 відсотка та 18 мандатів, «Європейської солідарності» — 17,25 відсотка (17 мандатів), політичної партії «За майбутнє» — 16,33 відсотка (16). За ними йдуть «Батьківщина» — 14,86 відсотка (14 мандатів), «Платформа громад» — 10,33 відсотка (10) і «Слуга народу» — 8,85 відсотка (9 мандатів).

Частина депутатів пройшли до обласної ради за партійною квотою. Перші у списку цих політичних сил є нинішній голова облради Олександр Сич (ВО «Свобода») та його перший заступник Василь Гладій (ВО «Батьківщина»), колишній голова ОДА Олег Гончарук («Платформа громад»), народні депутати: дев’ятого скликання — Володимир В’ятрович («Європейська солідарність») та восьмого скликання — Олександр Шевченко («За майбутнє»), голова обласного виборчого штабу «Слуги народу» Надія Левконович.

Найбільшим відкриттям на виборах до місцевих органів влади аналітики називають успіх «Платформи громад». До її політичної сили ввійшли здебільшого колишні прихильники «Солідарності», не послабивши, однак, останньої.

Успіх представників політичної партії «За майбутнє» прогнозований. Передвиборна кампанія була надзвичайно потужна, грамотна та ціле-
спрямована.

А от 8,85 відсотка мандатів в обласній раді представників ПП «Слуга народу» робить цю політичну силу опозиційною.

На цих виборах 23 із 84 мандатів вибороли жінки. У минулому скликанні в облраді було 13 депутаток.

Косівський та Верховинський райони в новому скликанні обласної ради представлятиме ділова та відповідальна Оксана Мельниченко. Вона має неабиякі успіхи у професійному зростанні. Має чималий досвід у місцевому само-врядуванні: представляла Косівський район в обласній раді попереднього скликання. Відповідально представляючи велику громаду, активна депутатка лобіюватиме тепер ще й інтереси мешканців сусіднього району.

«Жінки додають гармонії в політиці, більш помірковані, готові йти на компроміс заради інтересів громади, хоча за мандат змагаються нарівні з чоловіками. Вистояла у виборчих перегонах, незважаючи на те, що конкуренти-чоловіки часто не добирали методів боротьби», — акцентує Оксана Мельниченко, котра пройшла до обласної ради за партійним списком політичної сили «За майбутнє».

Полтавська область. Згідно з офіційними даними, переможцями великих політичних перегонів до Полтавської обласної ради стали представники партії «Довіра», яка була створена на основі започаткованої наприкінці минулого року однойменної депутатської групи в парламенті (одним із фундаторів цієї партії став народний депутат-мажоритарник від Полтавщини Олег Кулініч). Вони набрали 17,17 відсотка голосів виборців. Їхні головні політичні конкуренти з партій «Слуга народу» та «За майбутнє» здобули підтримку відповідно 14,8 та 13,47 відсотка голосів. Прохідний п’ятивідсотковий бар’єр на виборах до обласної ради подолали також «Батьківщина», «Опозиційна платформа — За життя», «Рідне місто» і «Європейська солідарність». До того ж одним із лідерів команди переможців у партії «Довіра» був і залишається нинішній голова обласної ради Олександр Біленький, який раніше представляв політичну силу колишнього глави держави Петра Порошенка. За таких обставин чимало спостерігачів вважають імовірне переобрання на посаду голови обласної ради Олександра Біленького, м’яко кажучи, проблематичним. І прогнозують запеклу політичну боротьбу за це крісло не лише в сесійній залі облради.

Триває вона й у Полтаві, яка залишається обласним центром і стає «столицею» великої об’єднаної територіальної громади. Адже тут жоден із кандидатів на посаду міського голови не набрав необхідних для перемоги в першому турі понад 50 відсотків голосів виборців. У другий тур пройшли представники партій «За майбутнє» Олександр Мамай і «Слуга народу» Сергій Іващенко, набравши відповідно 30,6 і 17,71 відсотка голосів виборців.

Першого з них земляки вже обирали міським головою два терміни поспіль. На цій посаді Олександр Мамай перебував із 12 листопада 2010-го по 14 вересня 2018 року, поки депутати міськради на позачерговій сесії не припинили його повноваження достроково, визнавши роботу незадовільною. Однак якогось криміналу в діяльності пана Мамая, що перешкоджав би йому знову брати участь у виборах, ні політичні опоненти, ні правоохоронці так і не знайшли.

Натомість Сергій Іващенко є засновником великої будівельної компанії та політиком-початківцем, якого однопартійці представляють як «нове обличчя для змін». Істотна перевага Олександра Мамая за кількістю набраних у першому турі голосів, на думку спостерігачів, не дає йому гарантій для остаточної перемоги. Адже й антирейтинг у нього серед земляків також фактично найвищий. Крім того, серед кандидатів на посаду міського голови, котрі не пройшли у другий тур, найбільше голосів набрали представники політичних сил, які два роки тому фактично організовували дострокове припинення керівних повноважень Олександра Мамая.

Тож за умов безпрецедентно низької явки виборців (у першому турі до дільниць Полтави та довколишніх сіл дійшли менш як третина тих, хто мав право голосувати) вирішальними чинниками для остаточної перемоги, вочевидь, стануть уміння та можливості обох кандидатів мобілізувати на похід до виборчих скриньок своїх прихильників. Як і чим «звабити» їх на дільниці 22 листопада під час другого туру виборів? На це запитання сьогодні шукають відповідь у штабах обох претендентів на керівне крісло.

Хоча деякі експерти не без іронії зауважують: мовляв, насправді абсолютний переможець цих виборів у регіоні вже відомий. Натякаючи на, скажімо так, небайдужість до обох партій, які представляють претенденти на посаду очільника обласного центру, олігарха Ігоря Коломойського... Та ще й з огляду на те, що міським головою індустріальної «столиці» Полтавщини — Кременчука — вже в першому турі виборчих перегонів став ще один повпред партії «За майбутнє» Віталій Малецький, котрий, власне, продовжив свої повноваження на цій посаді.

До Полтавської міської ради обрано також представників семи партій — «За майбутнє», «Слуга народу», «Рідне місто», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа — За життя», «Партія простих людей Сергія Капліна» та «Свобода». При цьому найбільший ужинок голосів з істотним відривом від конкурентів набрали повпреди партій «За майбутнє» (20,38 відсотка) та «Слуга народу (19,12 процента). За таких обставин експерти прогнозують напружену «коаліціаду».

Закарпатська область. Обласна територіальна виборча комісія встановила підсумки голосування за кандидатів у депутати Закарпатської обласної ради. Згідно з даними протоколу, п’ятивідсотковий бар’єр подолали і проходять до ради вісім політичних сил.

Голоси виборців області розділилися так: «Рідне Закарпаття» — 59845 голосів (17,78 відсотка); «Слуга народу» — 58783 (17,47); ВО «Батьківщина» — 42432 (12,61); «КМКС «Партія угорців України» — 39049 (11,60); «Команда Андрія Балоги» — 36583 (10,87); «Європейська солідарність» — 30407 (9,03); «За майбутнє» — 30214 (8,98); «Опозиційна платформа — За життя» — 26980 (8,02).