Під час відвідання Президентом України Володимиром Зеленським відділення «Розсипне» Луганського прикордонного загону.

Державний кордон — це перший рубіж, на якому держава має бути максимально ефективною.​ Тому потрібно ще дуже багато зробити, щоб кордони України були модернізовані, забезпечені всіма технічними та інформаційними інструментами для захисту від ворога. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час відвідання з робочою поїздкою відділення інспекторів прикордонної служби «Розсипне» Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгена Пікуса.

Рівень готовності — високий

«Жодного слабкого місця на кордоні не має бути. Для нас це не просто питання економіки та протидії контрабанді — це стратегічне питання для національної безпеки України. Гібридне протистояння, яке продовжується, створює особливі загрози. І ми чи не єдині у Європі, хто справді вміє протидіяти таким загрозам», — наголосив глава держави, звертаючись до прикордонників.

Володимир Зеленський разом із головою Державної прикордонної служби генерал-майором Сергієм Дейнеко ознайомився з тактико-спеціальними заняттями прикордонників. Група швидкого реагування продемонструвала відбиття збройної провокації.

Сергій Дейнеко у цьому контексті зазначив, що Держприкордонслужба постійно вдосконалює спеціальні підрозділи та бойові резерви.

«Ми розуміємо, що маючи такого агресивного сусіда, як Росія, ми не можемо розслабитися, ми повинні бути завжди готові до будь-якої агресії, — підкреслив голова прикордонного відомства. — Наші підрозділи швидкого реагування перебувають у постійній готовності. Ми вдосконалюємо їх можливості, спроможності, навченість. У цьому нам допомагають наші партнери, й насамперед — це Посольство США в Україні».

Ми вміємо бути сучасними й ефективними

На території відділення прикордонної служби «Розсипне» главі держави продемонстрували зразки спеціальної техніки — автомобілі «Козак-2», «КрАЗ Кугуар», Land Rover та обладнання спеціальної комплексної інформаційно-комунікаційної апаратної, яка призначена для забезпечення надійного зв’язку в польових умовах.

Президент України ознайомився із зразками озброєння та приладами радіологічного контролю, які є у прикордонників. Також він відвідав навчальні кабінети та їдальню.

У приміщенні мобільного польового шпиталю, розрахованого на прийом 60 пацієнтів, Володимир Зеленський оглянув лабораторне відділення, оснащене сучасним обладнанням, зокрема рентген-апаратами, апаратами комп’ютерної томографії та УЗД. Частина цього обладнання придбана за рахунок коштів, виділених з Фонду боротьби з COVID-19. Польовий шпиталь має необхідні пристрої для опалення у зимовий період.

«Ми вміємо бути сучасними, ми вміємо бути ефективними, і продемонстровані щойно можливості підрозділів прикордонної служби є підтвердженням цього», — наголосив Президент України.

За зразкове виконання військового обов’язку, самовіддане служіння українському народові Володимир Зеленський нагородив п’ятьох прикордонників. Вони були відзначені орденом Данила Галицького, медаллю «За військову службу Україні» та медаллю «Захиснику Вітчизни».

Присутні також вшанували пам’ять загиблих прикордонників хвилиною мовчання.

Завдання на перспективу: готуватися до засвідчення деокупації

Важлива складова охорони державного кордону — інженерне облаштування. Наразі для забезпечення надійності держрубежу будуються протитранспортні рови, контрольно-слідові смуги, рокадні дороги, облаштовуються загородження. Все це посилюється комплексами спостереження.

В адміністративній будівлі відділення Президентові продемонстрували надсучасну систему відеоспостереження за кордоном, яка складається з 15 інтегрованих веж.

«Ми практично звели нанівець корупційну складову, яка, можливо, була на ділянках кордону, які облаштовувалися до цього», — наголосив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

Володимир Зеленський також висловив переконання, що Україна відновить контроль над ділянкою державного кордону в Донецькій та Луганській областях у повному обсязі.

«Це необхідна безпекова передумова для розгортання наступного позитивного політичного процесу в Донецьку та Луганську. Саме наші прикордонники будуть тими, хто засвідчить, що деокупація окремих районів Донецької та Луганської областей відбулась вповні», — підкреслив Президент і закликав Держприкордонслужбу «готуватися до цього дня».

«Дякую кожному з вас, бережіть себе. Дякую за те, що бороните нашу державу, наші кордони. Ви це робили до війни, ви це робите і сьогодні, й будете робити після війни!» — сказав Володимир Зеленський.

Луганська область.

Фото Оперативно-військового управління Східного регіонального управління ДПСУ.