Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак сподівається, що «План спільних дій» із пропозицією повного припинення конфлікту й демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей, який українська сторона запропонувала Трьохсторонній контактній групі, розглянуть на засіданні ТКГ уже цього тижня. Сьогодні, 10 листопада, продовжиться робота Тристоронньої контактної групи у форматі відео-конференції. А на 13 листопада запланована відеоконференція радників у «нормандському форматі», повідомляє прес-служба Президента.

Як зазначив А. Єрмак, і в одному форматі, і в другому говоритимуть «про такі важливі речі, як повернення наших людей, яких сьогодні незаконно утримують на непідконтрольній території».

Зі свого боку віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає за необхідне в ТКГ створити п’яту робочу підгрупу — з питань підготовки повернення контролю над кордоном із Росією в тих місцях, у яких зараз такого контролю немає. Про це він сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода». О. Резніков висловив думку про те, що продовження війни проти України економічно невигідне для Росії.

«Я неодноразово це говорив, що для Російської Федерації продовження ведення цієї гібридної війни проти України є невигідним, є непрагматичним. І ось у цьому головна «сіль». І я вважаю, що заради того, щоб знайти прагматичний вихід, вони будуть готові на завершення цієї гібридної війни», — наголосив він.

Посадовець вважає: прагматична невиправданість продовження агресії може стати важелем впливу на Кремль, зокрема в переговорах щодо звільнення утримуваних.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив інформацію про узгодження Тристоронньою контактною групою щодо врегулювання конфлікту на Донбасі чотирьох нових точок розведення сил і засобів. Нагадаємо, минулого тижня в. о. командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак оголосив на брифінгу в Бахмуті: ТКГ погодила чотири нові точки розведення на Донбасі — Григорівка, Слов’яносербськ, Петрівка і Нижньотепле.

«Ситуація після розведення на ділянках Станиця Луганська, Золоте і Петрівське загалом залишається стабільною і контрольованою», — оцінив він.

Проте, на погляд експертки фонду «Демократичні ініціативи» Марії Золкіної, згода України на відведення сил у пропонованих точках є поразкою.

«Три перші — в Луганській області. Вздовж лінії розмежування: від багатостраждальної Станиці Луганської, де бойовики досі(!) не виконали всіх умов розведення, — до Золотого. Тепер ще нагадаю, що в рамках відкриття нового КПВВ у Щасті там теж не буде колишнього контингенту. Логіка розведення якраз у тому, аби відсувати військових від КПВВ. Саме там усе «випадково» палало вже двічі цього року. А внаслідок пожеж відбувалося «саморозмінування» багатьох ділянок, тож тепер дорога будь-яким ДРГ відкрита. Рішення алогічне, непродумане, невиправдане, адже обстріли тривають, і точно стратегічно програшне», — вважає експерт.