На наступному пленарному засіданні 13 січня можливе створення тимчасової конституційної комісії парламенту, а на другій сесії Верховна Рада проголосує зміни до Конституції про скасування недоторканності суддів та інші. Про це заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка, координатор парламентської коаліції Юрій Луценко в інтерв’ю «Українським новинам».

«Я прогнозую створення на наступному пленарному засіданні тимчасової конституційної комісії парламенту на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, — заявив Луценко. — Вона буде в повному контакті з конституційною комісією адміністрації Президента. Документи, розроблені в адміністрації, підуть на розгляд парламентської комісії, і далі парламентська коаліція внесе це рішення на обговорення».

За прогнозами координатора парламентської коаліції, вже на другій сесії парламент проголосує зміни до Конституції, які стосуватимуться скасування недоторканності суддів, та інших питань, пов’язаних з очищенням суддівського корпусу.

Ю. Луценко підкреслив, що фракція Блоку Петра Порошенка наполягає на тому, щоб конституційні зміни відбувалися поступово і посегментно, окремими етапами. «Практика показала, що коли ставиться глобальне завдання зміни Конституції в усіх напрямках, це процес на довгі роки, який ще жодного разу не завершився результативно», — зазначив Луценко. При цьому політик додав, що БПП пропонує спочатку внести зміни до Конституції щодо судової системи, потім вирішити конституційні питання місцевого самоврядування, децентралізації, пізніше — ще якийсь сегмент. «Не виключаю, що в результаті, можливо, через кілька років, ми вийдемо на Конституційну асамблею, яка прийме вже остаточний варіант нової Конституції України», — підкреслив Юрій Луценко.

Водночас в опозиції уже розкритикували наміри коаліції проводити поетапні конституційні зміни. Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що намагання представників коаліції ввести в українське законодавче поле ноу-хау — поетапні зміни до Конституції — порушують Основний Закон. «13 січня конституційна комісія парламенту прагне незаконним шляхом розпочати використовувати своє ноу-хау — поетапно змінювати Конституцію, — цитує Ю. Бойка офіційний сайт Опозиційного блоку. -Цим влада порушує ряд статей чинного Основного Закону». Зокрема, політик відзначив, що стаття 159 Конституції чітко визначає процедуру — законопроект про зміни до Конституції повинен отримати висновок Конституційного Суду. Однак в опозиції, за словами Бойка, побоюються, що парламентська більшість надаватиме свої резолюції про конституційність тих чи інших змін, не дочекавшись висновків Конституційного Суду.