Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік. «Оскільки Європа знімає обмеження на імпорт лише частково: з режиму вільної торгівлі вилучаються майже 400 товарних позицій, в основному сільськогосподарських і продовольчих товарів. Також введено квоти на безмитний імпорт в ЄС (на пшеницю — тільки 1 млн. тонн на рік, курятину — лише 20 тис. тонн), при тому, що Україна поставляє на ринок Європи близько 1,5—2 млн. тонн пшениці», — сказав він.
Політик також зазначив, що більшість українських громадян помилково сприймають Угоду про асоціацію як вступ до Європейського Союзу. «Коли ми говоримо про Угоду про асоціацію, багато хто сприймає це як вступ до Євросоюзу. Або як скасування візового режиму. Але насправді угода з ЄС не містить жодного слова про скасування віз для українців. Тобто й надалі наші громадяни вистоюватимуть величезні черги і поневірятимуться по посольствах, щоб отримати дозвіл відвідати європейські країни», — сказав політик. Водночас він зауважив, що в Україні існує безвізовий в’їзд — для 55 країн, у тому числі для всіх країн ЄС, США, Канади.
Ігор Калєтнік також підкреслив, що Угода про вільну торгівлю передбачає скасування мит і нетарифних бар’єрів у взаємній торгівлі. «Це, по суті, безперешкодний доступ до українського ринку для європейських товарів. Обсяги взаємної торгівлі з ЄС становлять в 2013 році вже 40 млрд. дол. — це 30 відсотків від загального товарообігу України. А для ЄС торгівля з Україною — це лише 0,8 відсотка від загального товарообігу», — розповів Перший заступник Голови Верховної Ради, повідомляє його прес-служба.