Парламент завжди був і залишатиметься точкою балансу для прийняття ключових рішень для виходу із криз різного рівня. На цьому Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив у ефірі одного з телеканалів, відповідаючи на запитання про можливі варіанти врегулювання ситуації, яка виникла у зв’язку із рішенням Конституційного Суду з приводу електронного декларування.

Реакція була настільки швидкою, наскільки це можливо

«Кризи відбуваються в нашій країні, на жаль, досить часто, — зауважив Д. Разумков, — але саме парламент завжди ухвалював рішення, які дозволяють вийти із них». Водночас він заперечив тезу про те, що начебто нинішня ситуація визріла в Верховній Раді. «Можливо, деякі народні депутати і звернулися до Конституційного Суду, але це не проблема парламенту, це проблема окремих політичних сил і окремих народних депутатів, — сказав він. — Це їх персональна позиція. Дуже часто звернення до КС є правильними для того, щоб отримати розуміння з тих чи інших законів, які приймає Верховна Рада, і потім виправити ці помилки». «Якщо ж говорити в цілому про реакцію парламенту, то вона була настільки швидкою, наскільки це можливо, — продовжив очільник. — Ідеться про законопроект з відновлення електронного декларування, який підписало багато народних депутатів. Якщо не помиляюся, — 126. Паралельно майже всі депутатські фракції та групи зареєстрували законопроекти зі своїм баченням, як варто відновлювати питання із електронним декларуванням і з внесенням змін до Кримінально-процесуального кодексу задля того, щоб ефективно працювала відповідна стаття. Так само майже всі політичні сили, представлені в парламенті, об’єдналися навколо того, що це питання треба вирішувати швидко. Упевнений, що ми змогли б зробити це минулого пленарного тижня. Однак в останній момент, після того як документ розглянув комітет і рекомендував до прийняття за основу та в цілому, з’явився альтернативний законопроект, який загальмував процес».

За словами Д. Разумкова, далі існувало лише два шляхи. Можна було прийняти цей закон із порушенням і дати можливість знову його скасувати. Або ж — рухатися за Регламентом. «Ми скоротили строки і, думаю, що наступного тижня ми зможемо розглянути цей та інші законопроекти, які дозволять вирішити питання з одного боку, а з іншого — допоможуть врегулювати кризу довкола Конституційного Cуду». «Сподіваюся, що протягом цього тижня комітети зможуть розглянути законопроекти, головні й альтернативні, — сказав Голова Верховної Ради. — А також, що народні депутати та різні партії розумітимуть не політичну, а стратегічну відповідальність і не ставитимуть свої амбіції вище інтересів держави наступного сесійного тижня та не блокуватимуть роботу парламенту щодо питань виходу з конституційної кризи та боротьби з коронавірусом». Нині всі інституції влади мають працювати в інтересах і на користь держави, переконаний Д. Разумков. Він закликав колег усвідомити, що наслідки прийняття тих чи інших рішень впливають на всю державу, а не на одну окрему інституцію — парламент, Конституційний Суд чи Президента. І, в тому числі, вони здатні змінювати напрямок розвитку держави.

Посилять парламентський контроль

Протягом останнього року парламент не раз приймав швидкі рішення задля порятунку країни, визнав Дмитро Разумков. За його словами, це стосується і питань, пов’язаних із боротьбою з коронавірусом. «Саме парламент приймав перші законопроекти, які були необхідні ще навесні для того, щоб підготуватися до протистояння пандемії, — підкреслив політик. — Парламент допомагав створювати протикоронавірусний фонд. Паралельно було сформовано багато робочих груп, які, фактично, в цілодобовому режимі готували низку законопроектів. Їх потім швидко приймали конституційною більшістю в стінах Верховної Ради».

Утім, в ефірі пролунала інформація про те, що законопроект, за який голосували навесні, виконується вкрай незадовільно. Мовляв, із 14 доручень Кабінет Міністрів станом на сьогодні заледве виконав чотири. «Верховна Рада — це не лише єдиний законодавчий орган влади, а це ще й орган, що має контролювати інші органи, які сам призначає, — заявив Д. Разумков. — Нам треба, хочемо ми того, чи ні, посилювати парламентський контроль. Про це багато говорять. Нині на розгляді є проголосований вже в першому читанні законопроект, автором якого, в тому числі, є я, і який підписали представники всіх фракцій та груп — закон про парламентський контроль. У ньому більш чітко виписано, які ж можливості матиме парламент для того, щоб не просто на папері виконувати свою функцію».

Коментуючи ситуацію із законопроектом, якого очікували представники малого та середнього бізнесу, так звані ФОПи, Д. Разумков заявив: «Я своє слово тримаю. Те, що обіцяв, я зробив. Був лист від усіх депутатських фракцій та груп, у якому пропонувалося за процедурою едхок внести це питання. Я це зробив. І забезпечив роботу комітету. Цей документ розглянули. І все, що залежало від мене, як від Голови Верховної Ради, я виконав». Утім, за словами Д. Разумкова, деяких народних депутатів під час голосування не було в залі, тому документ не пройшов. «Свою позицію я висловив, голосуючи зеленою кнопкою за цей законопроект. Чи задоволений я цим голосуванням? Мабуть, ні, тому що я голосував за інше».

Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради також прокоментував хворобу глави держави Володимира Зеленського. «Президент може виконувати свої функції, — сказав він. — Про те, що Голові Верховної Ради доведеться перейняти на себе обов’язки керівника країни, не йдеться». Очільник парламенту підкреслив, що у президентів немає заступників. І висловив сподівання, що в подальшому все буде саме так. Водночас Дмитро Разумков зауважив, що завжди готовий працювати Головою Верховної Ради у рамках повноважень, передбачених Конституцією.

Скріншот відео.