Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Андрій Пузійчук («Батьківщина»).

Як відомо, уряд розпочав реформу в будівельній галузі. В її рамках монополіста (ДАБІ) має бути ліквідовано, натомість створюються три центральні органи влади, між якими розподіляться регуляторні та контролюючі функції: Державна сервісна служба містобудування — виконуватиме реєстраційні функції у будівництві; Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні — визначатиме параметри, державні будівельні норми, єврокоди; Державна інспекція містобудування — здійснюватиме нагляд і контроль у будівництві.

Крім того, реформа передбачає скасування ліцензування у будівництві. Замість цього впроваджуються сертифікати Відповідального виконавця робіт (виконроб), які видаватиме Мінрегіон.

За словами А. Пузійчука, нові органи було створено відповідно до постанов Кабінету Міністрів, проте ці постанови суперечать закону.

«Ці постанови прийняті всупереч Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» і є питання щодо легітимності нових органів. Члени ТСК намагалися з’ясувати, де фізично знаходяться ці організації, яким коштом фінансуються. Але так і не змогли встановити фактичне місцезнаходження цих організацій», — повідомив голова комісії.

Щодо ДАБІ, яка перебуває у стані ліквідації, то вона, наголосив народний депутат, працює. Втім, стосовно її роботи є багато питань і нарікань. «За законом ДАБІ має працювати до тих пір, поки не буде внесено відповідні зміни до законодавства.

Але через реформу сьогодні ДАБІ не може провести конкурс і призначити легітимного керівника», — зауважив А. Пузійчук.

Тож ТСК ініціювала звернення до Президента з проханням зупинити дію антизаконних постанов Кабміну. Крім того, народні депутати пропонують заслухати на пленарному засіданні Прем’єр-міністра та відповідальних членів уряду щодо стану реформування галузі. «Ми очікуємо, що під час цієї доповіді всі отримають відповіді на питання, які постають. Поки що від профільного міністерства немає відповіді щодо бачення реформи, є лише декларативні мрії», — додав А. Пузійчук.