Загалом, за попередніми даними, по країні від партії «Слуга народу» обрано 223 міських голів та 6093 депутатів. На цьому під час спільного брифінгу наголосили голова партії Олександр Корнієнко та голова фракції Давид Арахамія.

«Дані не остаточні, тому що в деяких громадах досі триває встановлення результатів у зв’язку із судовими оскарженнями», — зауважив О. Корнієнко. За його словами, найбільше представників їхньої політичної сили буде в Дніпропетровській області — 651 депутат місцевих рад та понад 30 відсотків міських, сільських і селищних голів, а також у Миколаївській та Харківській областях.

«Ця інформація на 90—95 відсотків корелюється з даними ЦВК. Можливо, ми десь помилилися, можливо, десь не вистачає інформації в ЦВК. Але тенденція зрозуміла», — наголосив народний депутат.

Щодо самих виборів, то вони, за словами голови партії, загалом відбулися на високому рівні. А щодо претензій до ЦВК, то вони абсолютно не вмотивовані, переконаний О. Корнієнко. «Ще раз наголошую: місцеві вибори організовують місцеві виборчі комісії. ТВК організовують весь процес підрахунку, встановлення результатів, ЦВК має лише наглядову функцію і впоралася з нею непогано, — заявив він, додавши, що затягування процесу підрахунку спричинено насамперед новою виборчою системою: — Ми очікуємо, що професіоналізація виборчих комісій зростатиме і до наступних виборів ми законодавчо владнаємо певні моменти, які спростять підрахунок. Можливо, трохи переосмислимо механізм оскарження результатів».

На думку Давида Арахамії, потужна перемога самовисуванців на цих виборах спричинена успіхом децентралізації. «Міські голови отримали значні бюджети, за ці кошти вони показали успішний результат, і люди підтримали їх. Фактично децентралізація — одна з успішних реформ, і ми тут не маємо якихось політичних образ, бо так і має бути — люди повинні обирати ефективних менеджерів».

Вл. інф.