Третього листопада 50 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з поданням стосовно конституційності цілої низки указів Президентів України та деяких норм Закону «Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

У цьому поданні народні депутати просять КС визнати неконституційними укази Президента. Йдеться про чотири укази Володимира Зеленського від 29 жовтня 2019 року стосовно призначення Руслана Кайдаша, Ольги Бабій, Валерія Тарасюка та Олексія Магди на посади членів комісії. А також про три укази Петра Порошенка від 29 травня 2018 року стосовно призначення Олени Антонової, Дмитра Коваленка, Оксани Кривенко на посади членів НКРЕКП. Про це під час прес-конференції повідомив народний депутат Олексій Кучеренко («Батьківщина»).

«Тобто народні депутати просять КС дати відповідь на просте запитання: чи мав Президент (Порошенко та Зеленський) конституційне право призначати членів НКРЕКП», — зауважив він.

О. Кучеренко нагадав, що попередній закон про НКРЕКП, ухвалений у 2016 році, було визнано КС неконституційним і мав бути приведений у відповідність до Основного Закону. Але, на жаль, так сталося, що і новий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг», ініційований групою народних депутатів на чолі з Андрієм Герусом і ухвалений у грудні минулого року, повторив ті само помилки. «Саме тому ми й просимо КС дати свою відповідь», — сказав він, додавши, що йдеться про дві норми закону, які дали можливість Президенту продовжувати повноваження членів комісії, хоча їх каденція закінчилась, та затверджувати план ротації членів комісії.

Ці дві норми, переконаний О. Кучеренко, спотворили роботу самої комісії та ситуацію на енергоринку та ринку комунальних послуг в цілому.

«Отримавши рішення КС щодо неконституційності певних положень попереднього закону про НКРЕКП, парламент замість того, щоб напрацювати юридично правильний механізм подолання цієї проблеми, обійшов це рішення. Наслідки цього кроку очевидні», — зауважила представниця «Слуги народу» Людмила Буймістер.

Ситуацію, що склалась, вона назвала небезпечною, адже за-гроза в енергетиці — це питання не лише пересічних українців, а й національної безпеки, і висловила сподівання, що, зважаючи на важливість цього питання, воно буде розглянуто Конституційним Судом першочергово.

У свою чергу народний депутат Валентин Наливайченко («Батьківщина») зауважив, що саме критична ситуація в енергетиці й зумовила реакцію народних депутатів і їх звернення до КС.

«Члени національного регулятора і його керівник були призначені непрозоро, без конкурсів. Ця обставина призвела до того, що регулятор і ці службові особи, почали порушувати законодавство України», — наголосив він і повідомив, що народні депутати вже спрямували звернення до керівництва НАБУ, ДБР та СБУ, де вказали і навели докази кримінальних порушень як керівником комісії, так і його підлеглими двох статей Кримінального кодексу України.