Галицький район за адмінреформою входитиме до Івано-Франківського. На його території створено чотири об’єднані територіальні громади. Найбільша серед них — Бурштинська з понад 25-тисячним населенням. Після місцевих виборів головою ОТГ став Василь Андрієшин (на знімку).

Досвід та партійні знамена

Василь Андрієшин має досвід керівника обласного управління капітального будівництва, підприємницької діяльності у сфері дорожнього будівництва та житлово-комунального господарства. Серед найбільших реалізованих проектів — спорудження релігійно-історичного центру «Гора над Дністром» у Новому Мартинові, що вже став відомим паломницьким, туристичним і культурно-фестивальним об’єктом. Останні п’ять років був депутатом Галицької районної ради. Особистість у краї відома.

На вибір мешканців району позитивно вплинуло й те, що Василь Андрієшин не змінив під кон’юнктурними віяннями партійної приналежності. Йшов на вибори під знаменами політичної сили «Європейська солідарність». Для підтримки свого кандидата на округ приїжджали народні депутати Петро Порошенко (глава партії), Володимир В’ятрович (лідер команди «ЄС» до Івано-Франківської обласної ради), Софія Федина.

«Сьогодні захищаємо європейський вибір українців, відстоюючи ті ключові політичні здобутки, які ми отримали після Революції Гідності 2014 року. Серед них — одна з найуспішніших реформ, запущена нашою командою, — децентралізація. Цю та інші реформи, що наближають нас до цивілізованих європейських країн, мусимо зробити незворотними. Це наша мета як політичної сили. Саме для цього «Європейська солідарність» ішла на місцеві вибори», — наголосив в одному зі своїх виступів перед виборцями Володимир В’ятрович.

Вотум довіри і команда

Отож вотум довіри є. Для впровадження програми новообраний міський голова спирається на дієву команду. Василь Андрієшин формує її з досвідчених керівників органів місцевого самоврядування міста Бурштина та 18 сіл, що ввійшли до ОТГ.

«Є на кого покластися. Приміром, колишня сільська очільниця Бовшева Ганна Очкур, котра на цій посаді проявила себе дієвим керівником. Село вражає своєю красою, облагородженими вулицями, акуратними будинками, а також потужним місцевим адмінресурсом. Так само можу сказати й про багатьох своїх однодумців. Головне — професіоналізм та бажання працювати в поті чола, бо виклики перед новою владою великі. Проблем — хоч гать гати. Це будівництво сміттєсортувальної лінії, облаштування пандусів, громадських туалетів, проблеми з боргами комунального підприємства «Житловик» тощо», — акцентує Василь Андрієшин.

Ресурси

Невеличкий екскурс в історію. Спорудження Бурштинської теплоелектростанції було всесоюзною будовою. Сюди під патріотичними гаслами з’їхалася молодь з усіх республік колишнього Союзу. Крім самої ТЕС, росло як на дріжджах нове молодіжне місто. Вся його інфраструктура була закручена на роботі підприємства, яке стало бюджетоутворюючим, а лікарня, комунальна сфера були одними з підрозділів станції.

Нині Бурштинська ТЕС належить АТ «ДТЕК Західенерго» й далі залишається основним бюджетоутворюючим підприємством міста та роботодавцем. Звісно, з колись задіяних тут трудяться десь третина, та все-таки це 1200 людей. ПДФО, екологічний та податок за землю станція сплачує мільйонні.

«Не вдаватимуся в подробиці щодо взаємовідносин із Бурштинською ТЕС. Звісно, їх треба вивести на новий прийнятний для всіх сторін рівень. Адже це питання й екології, й зайнятості населення. Ми з усією відповідальністю і розумінням ставимося до проблем енергетиків та всіляко сприятимемо їм у вирішенні завдань, звісно, в міру повноважень», — наголошує Андрієшин.

Василь Андрієшин найбільшим ресурсом вважає саме кадровий потенціал, зокрема вивільнених із ТЕС працівників. Це не просто робоча сила, а високо-кваліфіковані спеціалісти. Їхній досвід має стати у пригоді громаді. А нині вони здебільшого поповнили лави заробітчан. Треба на повну задіяти промисловий потенціал міста для залучення інвестиційних коштів. Бурштин має свій індустріальний парк, однак попередня влада лише виділила під нього землю, а не завела комунікації. Район мав можливість залучити великі підприємства — філію заводу «Леоні», м’ясопереробний комплекс. Десь не спрацювали, і їх переманили інші. Європейський бізнес шукає, куди вкласти свої капітали, тож треба не відштовхувати, а створювати умови.

«Ще один потужний резерв — земля. До Бурштинської ОТГ ввійшло 18 сіл. Найбільший орендар — агрохолдинг «Континентал Фармерз Групп» оре-сіє-косить, урожай забирає. А скільки робочих місць створено — риторичне запитання. Перегнали техніку з поля на поле — та й поїхали далі. Маємо наполягти на тому, щоб бути не лише сировинною базою. Щоб тут запрацювала переробна галузь. Їздив багатьма європейськими країнами, бачив, як розвивається там малий бізнес. Тож пріоритетне завдання нової влади — створити умови для його розвитку, зайнятості населення. Бо інакше тенденції до зменшення кількості населення, закриття шкіл будуть незворотні. Непроста праця. Залучимо громади до написання мікропроектів, даватимемо поштовх для пошуку резервів у кожному селі», — каже очільник ОТГ.

Такий досвід Василь Андрієшин має. У селі Новий Мартинів разом із громадою реалізують амбітний проект, покликаний привернути увагу туристів до неймовірної краси краю. «Гора над Дністром» — це комплекс споруд, монументів, альпінаріїв. Тут можна відпочити від щоденних клопотів, наповнитися духовно та отримати життєву енергію. У жовтні сюди завітала делегація всеукраїнського екологічного форуму, що відбувався у Львові. Були присутні представники всіх областей на чолі з головою Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко. Гостям розповідали історію про те, як колишнє сміттєзвалище перетворилось на таке чудове місце. Так само використовуватимуть потенціал інших при-
дністровських сіл.

«Щодня прокидаюся о шостій ранку, хоча засинаю пізно. Кілька хвилин для себе, півгодини на дорогу і рівно о сьомій розпочинається мій робочий день. Праця задля мешканців громади, церковної родини, бо ж вона також потребує часу та сил. Дякувати Богу, дружина у всьому підтримує, а діти навчилися розуміти мою постійну відсутність, навіть коли фізично присутній. Озираючись, бачу безліч виконаних інженерно-технічних проектів. І громадські проекти, які підтримують патріотичний дух громади і зберігають столітні традиції. Бачу і безліч сакральних проектів, без них всі інші не мають жодного сенсу, адже передусім потрібно наповнити серце благодаттю. Завжди прагну до розвитку, як особистісного, так і суспільного. Успішний розвиток ОТГ залежить основним чином від її мешканців, від їхньої активності і відкритості до тих чи інших викликів, від того, як вони реагують на ті виклики чи проблеми. Якщо правильно розставити пріоритети — результат буде дуже позитивний», — підсумовує Василь Андрієшин.

Івано-Франківська область.

Фото автора.