Воно відбулося під головуванням Президента Володимира Зеленського, який долучився у форматі відеоконференції. Це перше засідання комісії після рішення Конституційного Суду щодо низки положень антикорупційного законодавства. Участь у ньому взяли також народні депутати, представники Офісу Президента, уряду, правоохоронних та антикорупційних органів, а також дипломатичних відомств.

Глава держави поставив перед присутніми завдання напрацювати конкретні шляхи для виходу з нинішньої конституційної кризи, а також для відновлення довіри суспільства до судової влади. За словами Президента, справедливість є од
нією з базових цінностей громадян України, але її неможливо забезпечити без ефективної та незалежної правоохоронної та судової систем. Окрім того, справедливого судочинства по-требують вітчизняні та іноземні інвестори.

Президент нагадав, що 27 жовтня Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Комісії з питань правової реформи активізувати підготовку пропозицій щодо судової реформи. «Варто провести ретельний аудит та оцінку ефективності вже здійснених раніше реформ. Лише маючи такий аналіз, зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими актами та рекомендаціями Венеціанської комісії», — зазначив Володимир Зеленський, додавши, що відсутність належного конституційного регулювання, його неповнота чи нечіткість окремих аспектів діяльності судової влади стали причиною нинішніх кризових процесів.

«Я чекаю від комісії дієвих рішень та конкретних шляхів виходу — як із сучасної конституційної кризи, так і тотальної кризи довіри до органів судової влади. Навіть якщо для цього необхідно буде вносити зміни до Конституції», — цитує слова Президента Офіс глави держави.

Сергій Іонушас, розповівши про основні напрями роботи очолюваної ним Комісії з питань правової реформи, назвав важливими елементами в реформі судочинства розробку та запровадження єдиних стандартів якості виконання судами своїх функцій, а також впровадження електронного суду та здійснення судочинства онлайн. Крім того, за його словами, для відновлення довіри суспільства до КС необхідне ухвалення нових законодавчих засад роботи цього органу влади.

Також, зауважив він, потрібно узгодити з Конституцією законодавство, що регулює діяльність Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро, а СБУ — позбавити невластивих їй функцій, зокрема, щодо розслідування економічних та корупційних злочинів.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив на необхідності визначення чіткого переліку законопроектів, які пропонуватимуться на розгляд комітетів парламенту, депутатів, та конкретних термінів їх розробки. У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зробила акцент на важливості повноцінного узгодження антикорупційного законодавства із зобов’язаннями України в межах Плану дій щодо візової лібералізації з ЄС.