Це станеться в разі ухвалення урядового законопроекту «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2021 рік» (№ 4325).

Як зауважується в пояснювальній записці до проекту закону, нині передача гуртожитків у власність територіальних громад, у тому числі гуртожитків, що були включені до статутних капіталів суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації (корпоратизації), здійснюється відповідно до затверджених обласними та Київською міською державними адміністраціями регіональних та місцевих програм, які фінансуються з місцевих бюджетів. Проте, зауважують в уряді, обмежене фінансування місцевих бюджетів сповільнює або зовсім унеможливлює передачу гуртожитків. Адже, крім здійснення витрат на відновлення документації на гуртожитки та проведення їх капітального ремонту, потрібне додаткове фінансування для надання компенсації власникам відповідно до Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Натомість урядова ініціатива передбачає надання суб’єктам господарювання компенсації з державного бюджету, що, переконані чиновники, значно полегшить фінансовий тягар органів місцевого самоврядування під час передачі гуртожитків та сприятиме досягненню домовленостей між власниками гуртожитків та місцевими радами. За прогнозами Кабміну, реалізація запропонованої Програми потребуватиме фінансування в сумі 1 271 664,0 тисячі гривень, з них додаткове фінансування із загального фонду державного бюджету — 244 732,5 тисячі гривень, з місцевих бюджетів — 1 026 931,5 тисячі гривень.

Так, відповідно до Програми, видатки, пов’язані з відновленням документації на гуртожитки, що передаються у власність територіальних громад, а також із визначенням їх прибудинкових територій, здійснюватимуться з місцевих бюджетів. З місцевих кошиків та інших джерел, не заборонених законодавством, фінансуватимуться також видатки, пов’язані з капітальним ремонтом гуртожитків та благоустроєм їх прибудинкових територій. Водночас видатки, пов’язані з передачею гуртожитків у власність територіальних громад на частково-компенсаційній або компенсаційній основі (відповідно до ч. 4 ст. 14 Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків»), здійснюватимуться з державного бюджету. Розмір компенсації розраховуватиметься відповідно до вартості гуртожитків, за якою їх було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), з урахуванням її зменшення внаслідок нарахованого фізичного зносу і збільшення в результаті фактичних витрат власників гуртожитків на проведення капітального ремонту за час перебування гуртожитків у їх власності.

Цей законопроект без зауважень погоджено Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація» районних та обласних рад та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні. А також Фондом державного майна, Міністерством соціальної політики, Службою безпеки, Головним управлінням Національної гвардії, Міністерством культури та інформаційної політики, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації та Національною академією наук України. Із зауваженнями, які враховано міністерствами оборони, внутрішніх справ та освіти і науки України. Свої пропозиції до проекту висловили й «Асоціація міст України» та Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Нині проект закону передано на розгляд профільного Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.