Очільник країни заперечив інформацію про те, що нібито його лікування коштує державному бюджету мільйони гривень на день. «Дякую, що даєте змогу посміятися і піднімаєте настрій», — сказав він на це.

Звертаючись до українців, глава держави, зокрема, попросив із розумінням поставитися до оголошення карантину вихідного дня. «Це можна підтримувати або ні, але не можна не розуміти, чому саме таке рішення було прийнято», — зауважив він. За словами В. Зеленського, не існує підходящих варіантів для того, щоб зарадити ситуації, а є болючі та ще болючіші. У цьому контексті він навів приклад низки європейських країн, які нині повністю закрилися. Мовляв, це значно гірше для економіки, ніж карантин вихідного дня. «Якщо є хоча б найменший шанс уникнути повного закриття, ми маємо ним скористатися», — сказав В. Зеленський. Водночас він підкреслив: «Я постійно спілкуюся з Прем’єр-міністром та представниками уряду, вони мають засинати та просинатися з одним питанням: де знайти гроші і як допомогти бізнесу пережити ці дні. Не закритися і не звільнити людей — вистояти». Коронавірус змушує уряд приймати складні рішення, але ці рішення можуть допомогти уникнути локдауну, вважає Президент.

У своєму зверненні глава держави побажав швидкого одужання Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову та Першому заступнику глави парламенту Руслану Стефанчуку, а також усім народним депутатам «не залежно від партій». «Цього року в парламенту ще багато роботи: це і розв’язання проблеми з Конституційним Судом, і прийняття бюджету в другому читанні, і можливі кадрові перестановки та багато інших важливих законів, які ми обіцяли в своїй програмі, а тому жодні віруси не мають завадити нам і вам це зробити», — зауважив В. Зеленський.

У форматі звернення Президента передбачено включення Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. «Раніше питання хвороби депутатів не впливали на роботу єдиного законодавчого органу, адже все вирішувалося через кнопкодавство, — сказав Р. Стефанчук. — У залі могли бути десяток «віртуозів-піаністів», які завжди забезпечували на табло омріяні 226 плюс. Тепер ситуація змінилася. І ви, вочевидь, пам’ятаєте, що саме ми прийняли закон, який передбачає кримінальну відповідальність за кнопкодавство. Саме тому хвороба народних депутатів стала сьогодні справжнім викликом для роботи парламенту. Мені прикро, що поданий мною ще в березні, один із перших в Європі, законопроект про дистанційну роботу в парламенті на період коронакризи так і не було схвалено. Але все-таки сподіваюся, що ми зможемо підтримати роботу Верховної Ради».

Продовживши звернення, В. Зеленський наголосив на тому, що Україна відкрила всі КПВВ у Донецькій та Луганській областях. Окрім того, на Луганщині з’явилося два нових пункти — це Щастя та Золоте. Президент звернувся до українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, російською мовою, наголосивши, що Україна відкрита для них у всіх значеннях цього слова.

На завершення глава держави поінформував, що ініціював розробку національної програми «Здорова Україна». «Держава зобов’язана забезпечувати людині базовий набір для міцного здоров’я. Це необов’язково фізичні речі — це корисні звички, профілактика, правильне харчування тощо», — зауважив Президент.

Вл. інф.