Про це розповіли в Головному управлінні статистики області, «привітавши» у такий спосіб працівників сільського господарства з професійним святом.
Аграрний сектор втрачає людський ресурс. Так, на підприємствах галузі з кількістю працюючих десять осіб і більше в січні—вересні було зайнято 16,2 тисячі людей, або 4,7% працюючих по регіону. А це на 5,1% менше, ніж у відповідному періоді попереднього року — тільки офіційно втратили кожне двадцяте робоче місце. Працюючі в галузі отримували в півтора разу меншу заробітну плату, ніж у середньому по області — вона становила 7345 гривень. І хоча й зросла на 6%, але порівняно з реальним зростанням споживчих цін та тарифів — це цілковите просідання.
«Аналіз результатів фінансової діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства за минулий рік показав, що 84,3% підприємств були прибутковими і отримали 2340,5 млн грн прибутку, що на 12,6% менше, ніж за 2018 рік. Сальдовий фінансовий результат за минулий рік становив 1879,2 млн грн прибутку. Рівень рентабельності операційної діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства за 2019 рік становив 13,7%», — зазначають в облстаті. Тобто з року в рік ситуація лише погіршується.
Пропоную пройтися по окремих позиціях. Область має виражену зернову спеціалізацію з розвиненим виробництвом соняшнику. Але й з цією, начебто прибутковою та просуненою темою, геть не все гаразд. І обсяги впали, і врожайність відстає.
А, проте, Запоріжжя посідає третє місце в країні з виробництва зернових культур. Дивимося: на 1 жовтня в усіх категоріях господарств обсяг виробництва зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) становив 2888 тисяч тонн, що майже на 12% менше проти відповідної дати попереднього року. Середня врожайність — 29,9 ц зерна з гектара (на 4,3 ц менше, ніж торік).
Щодо соняшнику, то його зібрали лише 759,7 тисячі тонн — що на 9,3% менше, ніж на 1 жовтня минулого року. У середньому з гектара намолочено 16,4 ц проти минулорічних 18,7 центнера. Виробництво соняшнику в області становить 7,8% загальнодержавного обсягу (п’яте місце в Україні).
З овочами — ще гірше. Усіма категоріями господарств на 1 жовтня одержано овочів відкритого ґрунту 155,8 тисячі тонн: регіон втратив за рік майже шосту частину цього виробництва. Також на 13% менше зібрали й плодово-ягідної продукції — всього 36,1 тисячі тонн.
Не відстають, а точніше, саме відстають, й тваринники. Порівняно з січнем-вереснем минулого року яєць стало менше на 14,5% (отримано 446,7 млн штук), молока — на 7,7% (маємо 161,1 тисячі тонн). Виробництво м’яса лишилось майже при своїх, втративши 1,2% (реалізували на забій у живій масі 41,9 тисячі тонн).
Поголів’я овець та кіз скоротилося на 17,5%, свиней — на 15,8%, великої рогатої худоби поменшало на 12,7%. Птиці — на 11,3%.
«Господарствами населення утримувалося 79,1% (торік — 80,3%) загальної кількості великої рогатої худоби (у т. ч. корів — 86,2% (86,8%), овець та кіз — 64,1% (64,3%), птиці — 50,5% (46,4%) і свиней — 35,3% (33,2%)», — запевняють статистики.
Навіть непрофі стає зрозумілим наступне. Хоча виробляємо набагато менше, їсти менше не стали, ніж торік. Просто платимо за це тепер не власним виробникам, а імпортерам та іншим країнам, їхнім робітникам. Крокодилячі ціни, які шокують тих, хто мав змогу порівняти їх навіть з європейськими, дозволили трохи підняти доходи аграріїв — але ж не за рахунок зростання продуктивності та зниження собівартості. За рахунок споживача, якому немає куди подітися.
Запорізька область.