На знімку: Івано-Франківськ. Ратуша.

До десятки кращих увійшла й прикарпатська Долина.

Оприлюднено результати дослідження «Індекс демократичності міст-2020: Звіт про оцінювання стану впровадження інструментів місцевої демократії в органах місцевого самоврядування міст—партнерів проекту ПРОМІС». Його підготували експерти на замовлення проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст». Проект впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

У звіті відображено результати оцінювання стану впровадження інструментів місцевої демократії для забезпечення процедури залучення мешканців до планування й ухвалення рішень, прозорість діяльності, підзвітність органів і посадових осіб місцевого самоврядування 16 міст—партнерів проекту ПРОМІС.

Як ідеться у звіті, торік упродовж листопада–грудня відбувся моніторинг правового регулювання інструментів місцевої демократії в органах місцевого самоврядування (ОМС) 16 міст—партнерів ПРОМІС. Із Прикарпаття досліджували Івано-Франківськ, Яремче, Долину та Коломию. Аналіз стосувався правового регулювання 22 інструментів місцевої демо-кратії за 190 індикаторами.

«Лідерами у процедурах якості місцевої демократії стали: Хмільник — 66 відсотків, Вінниця — 61, Івано-Франківськ — 51 відсоток. Хмільник і Долина мають найчіткішу процедуру скликання, проведення та врахування рішень загальних зборів громадян за місцем проживання. Вінниця, Бердянськ та Івано-Франківськ сформували найкраще правове середовище підтримки діяльності органів самоорганізації населення. Вінниця, Долина та Хмільник ухвалили бюджетні регламенти, де визначили порядок залучення громадськості до процесу формування міського бюджету. Запоріжжя, Долина, Полтава розробили найкращі регламенти роботи міської ради. Долина, Кременчук у регламентах виконавчих комітетів міських рад зафіксували право громадян на вільний доступ до засідань», — зазначається в до-слідженні ПРОМІС.

За цим само дослідженням Івано-Франківськ упровадив найкращу процедуру звітування міського голови. І справді, очільник міськради Руслан Марцінків (на знімку) активно використовує соціальні мережі та місцеві ЗМІ для інформування громадян про справи в громаді. Практикує публічні зустрічі із різними категоріями населення, створює різні можливості для особистого спілкування.

Як результат — на виборах 26 жовтня Руслан Марцінків набрав 84,78 відсотка голосів виборців. Представник ВО «Свобода», він удруге очолив міську раду, тепер уже значно розширену Івано-Франківську ОТГ, і став другим у країні за популярністю міських голів, за версією видання BBC NEWS Україна.

Івано-Франківська область.

Фото автора.