Її приурочили до 20-ї річниці прийняття Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Про рівноправність жінок і чоловіків у процесах встановлення миру».

На 32 світлинах обличчя українських жінок — військових, волонтерів, лікарів, психологів. Після Дніпра експозиція вирушить до інших міст України.

Як розповіли організатори, з понад 27 тисяч учасників бойових дій і ветеранів АТО/ООС на Дніпропетровщині понад тисячу становлять жінки. Тому мета фотовиставки — не тільки показати жіночу роль у війні, а й привернути увагу суспільства і влади до такого важливого аспекту, як поліпшення становища жінок-військовослужбовців.

«У 2014 році пішла добровольцем у батальйон «Донбас». І залишилася на військовій службі на чотири роки. Спочатку як медсестра, а потім перейшла в розвідку і стала командиром розвідувально-диверсійної роти. Була учасницею Іловайської битви, під час якої отримала поранення. Потім служила в Нацгвардії. Тепер там проходить курс молодого бійця моя молодша дочка. У Збройних Силах дівчата можуть бути не тільки медсестрами. Але чоловіки-військові не завжди готові це прийняти», — вважає одна з героїнь виставки, жителька Дніпропетровщини і ветеран АТО/ООС Людмила Калініна.

Організувати виставку допомогли в «Українському жіночому фонді» і в структурі ООН з питань гендерної рівності й розширення прав і можливостей жінок «ООН-Жінки».

«З 2014 року ми мали серйозну підтримку військових. Тепер важливо вже нам, громадським діячам і діячкам, підтримати жінок-військовослужбовців, парамедиків, волонтерок. Адже після повернення додому їм потрібно допомогти адаптуватися до мирного життя. Такі заходи, як фотовиставки, неформальні зустрічі з ветеранами — один із кроків до розробки обласного плану дій із впровадження Резолюції ООН № 1325», — розповіла голова громадського руху «Gender Stream» Ольга Полякова.

Виставку опублікували в партнерстві з Офісом віце-прем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України та Урядової уповноваженої з питань гендерної політики за фінансової підтримки Швеції.

Дніпропетровська область.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.