У кабінеті головного лікаря Дніпропетровської міської дитячої клінічної лікарні №3 Ігоря Македонського безліч фотоальбомів зі світлинами усміхнених малюків та їхніх щасливих батьків. Це знімки зроблено вже «після». А «до» був складний діагноз, страшні години очікування результату лікування, безмежна надія.

Завдяки професіоналізму лікарів «третьої дитячої», сотні сімей знають, що таке щастя виховувати здорову дитину. Нещодавно виповнилося сто років від дня відкриття цієї лікувальної установи — першої дитячої лікарні в Катеринославі.

Віхи шляху

В історію Дніпропетровська «трійка» ввійшла не тільки як найбільший пам’ятник добродійності, а й як унікальна медична установа, що вписала багато славних сторінок у розвиток сучасної вітчизняної медицини. Сьогодні вона є, мабуть, єдиним центром, де надають медичну допомогу немовлятам не лише міста, а й області. Щороку тут рятують сотні новонароджених. Лікарня розрахована на 130 ліжок, дюжину з них займає реанімація.

І саме в цьому лікувальному закладі 28 років тому було відкрито перше в Україні відділення реанімації для немовлят. Фонд допомоги дітям Чорнобиля допоміг з устаткуванням, яке доправили з США. Відтоді всі відділення стали активно розвиватися.

Завдяки співробітництву із Дніпропетровською державною медичною академією не тільки виконується лікувально-консультативна робота, а й здійснюється навчання персоналу. 

Для того, щоб у малюків лікування було безперервним, ефективним і завершувалося одужанням, створено весь комплекс відділень, необхідних для новонародженого. Це відділення реанімації, патології, подальшого виходжування, хірургії, реконструктивно-пластичної хірургії. Замикає ланцюг відділень, через які проходить немовля, відділення реабілітації. Медики, які лікували дитину, розробляють відповідний реабілітаційний план, за яким проходитиме її подальший розвиток.

Традиції меценатства

Двоповерховий корпус лікарні побудовано з ініціативи й на кошти купця І. Алексеєнка. Заклад уже тоді було відкрито для хворих дітей з усієї величезної Катерино-

славської губернії, до якої тоді входили Донбас, Запорізька, частини 

Херсонської та Миколаївської областей.

І сьогодні лікарня співпрацює з різними благодійними організаціями, міжнародними фондами. Так, відділення реабілітації було створено за підтримки україно-шведського проекту «Незахищені діти України»: медики та управлінський персонал відвідали Швецію, щоб перейняти досвід реабілітації дітей з особливими потребами. Також «трійка» співробітничає з медзакладами Італії, відбувається обмін фахівцями під час підготовки і середнього медперсоналу, і лікарів.

За допомогою меценатів вдається вчасно оновлювати технічний парк. Передове обладнання дає змогу звести до мінімуму ризики, які виникають у дитини одразу після народження.

ДОСЛІВНО

«Нам удалося добитися нульової смертності дітей із вадами розвитку, які потребують хірургічного втручання. Це вади розвитку сечостатевої системи, аноректальної зони, вроджені вади в немовлят, без хірургічної корекції несумісні з життям. У нас впроваджуються нові методи оперативних втручань, завдяки яким смерть новонароджених знизилася з дев’яноста до двох відсотків», — зазначає Ігор Македонський.

Завдяки таким умілим рукам медпрацівників в області знизився рівень інвалідності і смертності серед дітей.

 

Фото з архіву лікарні.